Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Szeptember 25. 08:16, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Zivatarveszély miatt adott ki figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt adott ki figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat

Többfelé heves zivatarokkal, valamint nagy mennyiségű csapadékkal érkezik a hidegfront pénteken.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint zivatarveszély miatt Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki; Veszprém, Somogy, Baranya és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére a nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék veszélye miatt is figyelmeztetnek.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a délelőtti, déli órákban nyugaton az eső, zápor mellett zivatarok jelenhetnek meg. Délutántól a Dunántúlon egyre nagyobb számban alakulnak ki zivatarok, nyomukban felhőszakadással, viharos (60-90 kilométer/órát elérő) széllel.

Elsősorban a Dunántúl déli és középső tájain heves zivatarok is várhatók, így lokálisan 90-100 kilométer/órát meghaladó szélrohamok és nagy méretű jég is előfordulhat. Kora este a zivatarrendszer várhatóan átterjed a középső országrészre, Duna-Tisza közére, majd gyengülő intenzitással a keleti országrészre is. Késő este ugyanakkor az érkező hidegfronthoz társulva nyugat felől újabb hullámban várható intenzív eső, zápor, zivatar, illetve a szél is több helyen viharossá fokozódik. A felhőszakadások mellett éjfélig kiemelten a Dunántúl északnyugati részén területi átlagban is elérheti a csapadékmennyiség a 20-30 millimétert, illetve szombat hajnalig általában a Dunántúl északi felén helyenként 50 milliméter feletti összeg is hullhat.

Az előrejelzés szerint pénteken a maximumhőmérséklet az Alföldön és a Dunántúl déli részén még elérheti a 25-29 Celsius-fokot, ettől északra 20-24 fok várható. A hőmérséklet késő este északnyugaton 12, 13, délkeleten, keleten még 20, 21 fok körül alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.