Városlista
2023. december 2, szombat - Melinda

Hírek

2016. Április 29. 11:45, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Zalaegerszegen őrzik Kisfaludi Strobl Zsigmond II. Erzsébetről készült szobrait

Zalaegerszegen őrzik Kisfaludi Strobl Zsigmond II. Erzsébetről készült szobrait

Saját magát gyermekként ábrázoló virtuális képeslappal köszöntötte II. Erzsébet királynőt a Göcseji Múzeum....

Zalaegerszegen őrzik ugyanis Kisfaludi Strobl Zsigmondnak két olyan szobrát, amelyet a mai királynőről gyerekkorában Londonban készített.

Az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségére is eljuttatott üzenettel és virtuális képeslappal (http://gocsejimuzeum.hu/hirek/koszontjuk-ii-erzsebet-kiralynot-90-szuletesnapja-alkalmabol) köszöntötte 90. születésnapján II. Erzsébetet a Göcseji Múzeum. A képeslapon a zalai születésű Kisfaludi Strobl Zsigmond (1884-1975) Londonban készített, Erzsébetet még tizenéves hercegnőként ábrázoló két szobra szerepel, amelyek a múzeum gyűjteményében találhatók.
Az életnagyságú, bronzszínűre festett gipsz mellszobor 1936-ban készült és jelenleg is megtekinthető a múzeumban. Leírása szerint tízes évei elején járó kislány mellképe, akinek ruhája egyszerű, gallér nélküli. Fejét enyhén balra fordítja, figyelmesen előre tekint, arca széles, szája keskeny. Nyakig érő, hullámos haja dús és tömör, jobboldalt elválasztott, elöl ferdén a homlokára fésült.


A porcelánból készült, 45 centiméteres lovas szobrot 1937-ben alkotta Kisfaludy, ez a szobra a zalaegerszegi látványraktárban tekinthető meg. A múzeumi tárgyleírásban az áll: nyugodtan álló lovon, lovaglóruhában, a fején zsokésapkával ül a fiatal, tizenegy éves hercegnő. Lába a kengyelben van, két kezével a gyeplőt fogja, előre néz. Lova a fejét kissé jobbra fordítja, farka a földet söpri.


A Zala megyei Alsórajkon született szobrászművészről a Göcseji Múzeum honlapján található kislexikon megjegyzi: Kisfaludi 1932 és 1938 között az év középső hónapjait Londonban töltötte, ahol önálló műtermet tartott fent. Az ábrázoltakat enyhén idealizáló, tetszetős arcmásaival az angol társasági elit - köztük a királyi ház tagjainak - legkedveltebb portrészobrásza lett, néhány év alatt csaknem hetven modellje volt. Híressé vált portréja révén barátságot kötött George Bernard Shaw-val, aki előszót is írt az 1935-ban Londonban rendezett gyűjteményes kiállítás katalógusához.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:35, szombat | Belföld

Paloznaki Jazzpiknik: Morcheeba és Brand New Heavies is lesz

A Brand New Heavies, a Morcheeba, Tony Hadley (ex-Spandau Ballet) és a Son Mieux is koncertet ad a Paloznaki Jazzpikniken, amelyet 2024. augusztus 1-től 3-ig rendeznek.

2023. December 02. 13:32, szombat | Belföld

Időkapszulát és egy 122 éves levelet találtak az eleki templom kupolájában

Időkapszulát és az egykori esperes-plébános 122 éve írt levelét találták meg a Sarlós Boldogasszony-templom kupolájában a Békés vármegyei Eleken.

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 02. 06:00, szombat | Belföld

Novák Katalin: a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség

A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség