Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Május 06. 09:09, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Zalában alakították ki az Észak- és Dél-Európa közötti közlekedésfejlesztési stratégiai központot

Zalában alakították ki az Észak- és Dél-Európa közötti közlekedésfejlesztési stratégiai központot

Zalaegerszegen avatták fel csütörtökön a Svédországtól az Adriáig tartó közép-európai közlekedési folyosó fejlesztéséért életre hívott nemzetközi társulás stratégiai központját.

Pontus Lindberg, a Közép-európai Közlekedési Folyosó Korlátolt Felelősségű Európai Társulás (CETC-EGTC) közgyűlésének elnöke, a svéd Skane régió kormányzóhelyettese az avatáson azt mondta: a rendkívül hosszú és forgalmas észak-déli irányú közlekedési tengely modernizálása érdekében fontos lépés a stratégiai központ megnyitása. A zalaegerszegi központ ugyanis a társulás tevékenységéhez szükséges adatokat, információkat gyűjti és dolgozza fel.
Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az MTI kérdésére elmondta: a Zala Megyei Önkormányzat épületében alakították ki és működtetik az irodákat a CETC-EGTC költségvetéséből. A központban egy fő- és két félállású zalai alkalmazottat foglalkoztatnak.
Az avatásról kibocsátott közlemény felidézi, hogy az Európai Unió 2004-es bővítését követően Észak- és Dél-Európa között az E65-ös út - amelynek része a magyarországi 86-os főút - lett az egyik legforgalmasabb útvonal a kontinensen. Svéd kezdeményezésre jött létre 2004-ben az a társulás, amelynek célja a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés szállítási útvonalainak modernizálása és fejlesztése. A szerveződéshez 2007-ben csatlakozott Zala és Vas megyén kívül két lengyel vajdaság, a svéd Skane régió és három horvátországi megye a tagja.
A társulás csütörtökön Zalaegerszegen tartott közgyűlésén mutatták be az új stratégiai központ által kidolgozott, Környezetbarát áruszállítás az egységesebb és versenyképesebb Közép-Kelet-Európáért című projektjavaslatot is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.