Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Május 03. 20:30, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Zala Volán Szakszervezetek - Szakmailag megalapozatlan a régiós Volán-társaságok összevonása

Zala Volán Szakszervezetek - Szakmailag megalapozatlan a régiós Volán-társaságok összevonása

Szakmailag megalapozatlannak tartják a Volán-társaságok összevonását a Zala Volán Zrt. Szakszervezetei, ezért azt kérik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy vessék el az összevonás szándékát

- közölte a szövetség az MTI-vel.

A minisztérium szándéknyilatkozata szerint a mostani 24 Volán céget 6-8 társaságba vonnák össze. A Zala Volán Zrt. Szakszervezetei szakmailag megalapozatlannak tartják a Volán-társaságok régiós összevonását, szerintük az integráció nem eredményez sem minőségi sem gazdaságossági javulást.
A zalai szakszervezetek Völner Pál államtitkárhoz csütörtökön eljutatott levelükben emlékeztetnek arra, hogy négy évvel ezelőtt a politikai és szakmai ellenállás hatására a szervezeti összevonás helyett együttműködésre épülő régiós konzorciumi forma jött létre, amelynek alapjai most is megvannak, és a célkitűzéseknek is megfelelnek.
Az érdekvédők szerint markánsabb megtakarítás csak "működési és szolgáltatásbeli zavarokat előidéző" létszámleépítés árán valósulhat meg. Az "ingerküszöböt messze meghaladó" 1.900 főt érintő létszámleépítés jövőre mintegy 5 milliárdos költségmegtakarítást eredményezne. További megtakarítások viszont járatszűkítésekkel sem érhetők el, ugyanis a városi tömegközlekedés tavalyi 3-9 százalékos járatcsökkentése és a folyamatos teljesítménykivonás már így is elégedetlenséget váltott ki a szolgáltatást igénybevevők körében - közölte a szakszervezet.
Az évek óta "bizonytalanságban és jövőkép nélküli állapotban tartott cégcsoport" azért tud szervezetten, stabilan működni, mert a szakemberek és a munkavállalók döntő többsége elkötelezett munkát végez - olvasható a Zala Volán Zrt. Szakszervezeteinek levelében.
Figyelmeztetnek arra is, hogy az összevonás hatalmas előkészítő, szervező munkát és több milliárdos költségcentralizációt igényel. A különböző kondíciójú cégek integrációja számos, még előre nem látható problémakört is előidézhet. A 24 Volán csoport eltérő foglalkoztatási szabályainak, bérszerkezetének, valamint informatikai rendszerének összehangolása az átalakításra tervezett fél évnél jóval több időt igényel.
A Zala Volán Zrt. Szakszervezetei érdekeltek a minőségi szolgáltatást nyújtó, hatékony közösségi közlekedés megteremtésében, ezért azt kérik a szaktárcától, hogy vessék el az összevonás szándékát, a cégcsoport jövőjéről pedig kezdődjön el egy érdemi, konstruktív szakmai párbeszéd - áll a szakszervezet közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.