Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Július 17. 22:15, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Zala megyében a búza 66 százalékát aratták le

Zala megyében a búza 66 százalékát aratták le

Zala megyében az őszi búza 66 százalékát már learatták, az eddigi átlaghozam 4,5 tonna volt hektáronként

- mondta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője kedden az MTI-nek.

A közel 18 ezer hektáros vetésterületen learatott búza legalább 70 százaléka étkezési minőségű.
A repce betakarítása a végéhez közeledik, a 14.840 hektáros terület 95 százalékán már levágták a termést. Az idén hektáronként átlagosan 2,8 tonna repce termett, az átlagtermés több mint fél tonnával haladta meg a tavalyi hozamot.
Őszi árpából is jó eredményt érték el az idén a gazdálkodók. A 4500 hektáros őszi árpa hektáronkénti termésátlaga 4,4 tonna volt. A magok minősége jó, a fehérjetartalma pedig kiváló - közölte az osztályvezető.
Hozzátette, a múlt heti csapadékos időjárás miatt egy hetet várni kellett az aratással, de az őszi betakarítású növényeknek, kukoricának, napraforgónak még mindig a hiányzik a csapadék. Az eső egyébként is elszórtan esett a megyében; volt, ahol mindössze 15 milliméter csapadék esett, más területeken 40 milliméter csapadékot mértek, Tófej ás Zalatárnok térségében pedig jégeső esett. A károk felmérése még folyamatban van - ismertette Fentős János.
Szólt arról is, hogy a gabonaárak gyorsan változnak, napról napra emelkednek. Június végén 49 ezer forint volt tonnánként a búza ára, most viszont minőségtől függően 63-66 ezer forintért tudják értékesíteni. Az árpát tonnánként 56-57 ezer forintért lehet eladni, repce tonnánkénti ára pedig 140-145 ezer forintba kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.