Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 08. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Visszérrel küzdők kerüljék a wellnesst

Visszérrel küzdők kerüljék a wellnesst

A wellness napjaink egyik legkedveltebb kikapcsolódási formája. A kellemes, meleg vizű jakuzzi, a szauna és a gőzfürdő olyan élményt jelentenek, amit szinte mindenki szeret. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenkinek jót is tesznek. Hiába lazítják el az elmét, és kapcsolják ki az embert a wellness szolgáltatásai, ahogyan azt dr. Nyiredy Géza főorvostól, a Trombózisközpont érsebészétől megtudhatjuk, visszértágulatok esetén komoly veszélyeket rejt magában a használatuk.

A wellnessről le kell mondani

A visszereseknek nem könnyű a helyzetük. A tágulatok ugyanis arra kényszerítik őket, hogy lemondjanak a szauna, a gőz, vagy a melegvíz élvezetéről, hiszen számukra ez nagyon veszélyes is lehet.

„Természetesen a visszerekkel sem kell lemondani a pihenésről, de sajnos a wellness az egy kicsit más. Ebben az esetben ugyanis a meleg víz, a szauna, a gőzfürdő mind tiltottak a visszeresek számára. Ennek oka, az hogy a meleg hatására az egyébként is tág erek tovább tágulnak, ami veszélyes is lehet - annak ellenére nem tesz jót a szauna sem, hogy utána a merülőmedence hideg vizébe merülünk. Ez – vagyis a hideg meleg víz váltakozása – bár edzi az ereket, de ebben az esetben a meleg túl sokáig van jelen, így károkat okozhat” – mondja dr. Nyiredy Géza főorvos, a Trombózisközpont érsebésze.

A termálvízzel sem jobb a helyzet

A visszeresek számára sajnos a termálvíz sem jelenthet jó megoldást, hiszen akár trombózis kialakulásához is vezethet.

„Sajnos a helyzet akkor sem jobb, ha lemondunk a szauna, a gőz és a melegvizű jakuzzi használatáról, és csak a termálvízben áztatjuk magunkat. Egyrészt ennek vize is túl magas hőmérsékletű a visszeres lábnak, másrészt a trombóziskészséget is növelheti, vagyis az amúgy is tág visszerekben könnyebben képződhet alvadék, és alakulhat ki gyulladás.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.