Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2013. Április 08. 09:04, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Visszatértek a trükkös csatornatisztítók!

Visszatértek a trükkös csatornatisztítók!

Zala megyében, legjellemzőbben Nagykanizsán és vonzáskörzetében – másfél év után – ismét csatornatisztítók keresnek fel

közületeket, vállalkozásokat és hivatalokat azzal az indokkal, hogy kötelező szennyvízcsatorna tisztítást kell elvégezniük, vagy megrendelésére érkeztek.

Az ilyen jellegű munkához megtévesztően hasonlító formaruhába öltözött férfiak, előzetes egyeztetés vagy bejelentés nélkül érkeznek a kiszemelt címre és azt állítják, hogy a felettes szerv rendelte el a csatornatisztítást, míg vállalkozások esetében a feladatra elsődlegesen kijelölt szolgáltatónak adják ki magukat. Egy közös motívum biztos lesz: készpénzt akarnak mindenáron!

A trükk lényege, hogy vezetőjük rögtön egy munkalapot mutat az áldozatnak és hadarva, szinte alig érthetően, pár ezer forintos munkadíjat emleget, miközben az alkalmazottak már munkába is kezdenek. A szószóló azt a benyomást kelti, hogy ez csak egy általános, rutin karbantartási munka, így aki kicsit is naiv, vagy csak épp ezerfelé kell figyelnie a sok munka vagy vevők miatt, szépen aláírja. Gyorsak, határozottak, udvariasak, nem hagynak piszkot maguk után – hiszen alig csinálnak valamit. A tízperces színlelt „munka” után az aláírt munkalapra hivatkozva – mely apró betűvel tartalmazza, hogy a pár ezer forint a csatorna folyóméterére vonatkozott – akár negyven-hatvanezer forintot is kérnek. Mindent elkövetnek, hogy a helyszínen megkapják a pénzt, nem riadnak vissza a fenyegetőzéstől sem, arra hivatkozva, hogy a szerződés szerint elvégezték a munkát.Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy csatornatisztításra feljogosított cégek csak hívásra, megrendelésre végeznek ilyen jellegű munkát, nincs hatóságilag előírt csatornatisztíttatási kötelezettség!

Kellő odafigyeléssel, határozottsággal megelőzhető, hogy bárki ilyen csalás áldozatává váljon!

Arra kérjük, hogy ilyen helyzetben semmilyen szerződést, megbízást ne írjon alá, jegyezze meg a távozó idegenek gépkocsijának rendszámát, és minden esetben hívja a rendőrséget a jól ismert ingyenesen hívható 107-es telefonszámon.

Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

ij

Címkék: csalás, rendőrség, Zala

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Tour de Hongrie - Poelsé a záróetap, Nys az első belga sárga trikós, Dina a legjobb magyar

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Férfi kézilabda vb-selejtező - A magyar válogatott kettős győzelemmel jutott ki a tornára

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36-23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben.