Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 12. 13:12, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Viharos szél miatt szombatra kilenc megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Viharos szél miatt szombatra kilenc megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

A szombatra várható erős, viharos szél miatt kilenc megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

Török László meteorológus az MTI-nek azt mondta: szombat este éri el az országot észak felől a hidegfront. Szombaton még átlagosan 27 Celsius-fok lesz napközben, vasárnap viszont már csak 15 fok várható az országban. Vasárnap gyakran megnövekszik majd a felhőzet, de napsütés is lehet, viszont számítani kell záporokra, zivatarokra.
A meteorológiai szolgálat honlapján található tájékoztatás szerint szombaton napközben az UV-B sugárzás szintje több helyen elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy a napon rövid idő, akár kevesebb mint 20 perc alatt is le lehet égni.
A várható időjárás-változás miatt az ország valamennyi megyéjében kiadták az első-, vagy másodfokú figyelmeztetést a heves zivatarok, illetve erős széllökések miatt. Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyére, mert a várt széllökések az óránkénti 90 kilométeres, helyenként a 100 kilométeres erősséget is meghaladhatják. Fejér, Vas és Zala megyében heves zivatarokra, jégesőre is számítani lehet.
Az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Így szombaton a várt széllökések országszerte meghaladhatják az óránkénti 70 kilométeres erősséget, a Dunántúlon délutántól szórványosan, a középső országrészben kora estétől többfelé várható zivatar. Jégesőre is számítani lehet, 1-2 centiméteres jégdarabok hullhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni