Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2013. Február 05. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyes a tinédzserekre az alkohol-energiaital párosítás

Veszélyes a tinédzserekre az alkohol-energiaital párosítás

Veszélyesek a koffeintartalmú energiaitalok, különösen tinédzserekre s különösen akkor, hogyha azt alkohollal párosítják - figyelmeztetnek a szakemberek a kxlf.com cikkében. Az energiaital ugyanis álmatlanságot, heves szívverést, magas vérnyomást, szorongást és elhízást okozhat, s ezek a tünetek alkohollal párosítva felerősödhetnek.

Ezen kívül alkohollal párosítva egyéb mellékhatásai is lehetnek az energiaitaloknak, mint az ittas vezetés vagy a kockázatos szexuális kapcsolat. Ezek az italok tehát igen veszélyesek lehetnek, különösen a tinédzserek számára.

Egyrészt túl sok koffeint és egyéb káros adalékanyagokat tartalmaznak. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű mozgás és alvás szintén kiváló, s ráadásul egészségesebb energiaszerző források.

A tinédzserek nem elég óvatosak, ezért gyakran keverik alkohollal az energiaitalt. Egy pohár energiaital alkohollal párosítva a szakértők szerint olyan, mintha egy üveg bort és néhány csésze kávét megivott volna az illető. Amíg egy csésze kávé 100 mg koffeint tartalmaz, addig egy doboz energiaital 160 mg-ot. Tinédzserek számára pedig 100 mg-nál több koffein elfogyasztása egy nap káros lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:01, szombat | Életmód

Európai vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Három európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik - közölte az állatkert szombaton közösségi oldalán.

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.