Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 06. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veseprobléma is állhat a magas vérnyomás mögött

Veseprobléma is állhat a magas vérnyomás mögött

A vérnyomás és a vese működése szorosan összefügg, így a magas vérnyomás következménye, illetve oka is lehet a veseprobléma. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája a veseartéria szűkület okozta magas vérnyomás kialakulását és kezelését ismerteti.

Veseartéria szűkület okozta magas vérnyomás

Mivel a veseműködés és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben jár, a vesekárosodás lényegesen befolyásolja a vérnyomás értékét. Renovaszkuláris magas vérnyomásnak nevezzük a magas vérnyomás betegség azon típusát, amit az egyik, vagy mindkét vesében futó artéria szűkülete okoz. Hátterében leggyakrabban a magas koleszterinszintből adódó érelmeszesedés áll, de előfordulhat egyéb okból, például az érfal fejlődési rendellenességekövetkeztében is.

A mechanizmus lényege, hogy a veseartéria szűkülete vérellátási hiányt teremt, és aktiválódik a renin-angioszterin-aldoszteron rendszer. Ennek oka, hogy a szűkület miatt kevesebb vér áramlik a vesékben, így azok úgy érzékelik, mintha a vérnyomás alacsony lenne.Először a renin nevű hormon szabadul fel, majd ez dominószerűen további érösszehúzó anyagok, valamint a vesében sót és vizet visszatartó (angiotenzin I, II, aldoszteron) aktivizálódását fokozza, melynek egyenes következménye a vérnyomás emelkedése.

Mikor érdemes renovaszkuláris magas vérnyomásra gyanakodni?

A renovaszkuláris magas vérnyomásnak – csakúgy, mint az elsődleges hipertóniának- nincs speciális tünete. Ha kiderül a magas vérnyomás, és 3 különböző hatásmechanizmusú vérnyomáscsökkentő adásával nem érhető el, hogy a vérnyomás 140/90 Hgmm alatt legyen, akkor gondolni kell másodlagos magas vérnyomás fajtára. Ebben az esetben keresni kell a tüneteket, eltéréseket (például vesefunkció romlásra utaló laboratóriumi leletek, érzörejek az artéria renális felett, kóros eltérés a szérum kálium szintben, kóros fehérje ürítés a vizeletben)- mondja Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Miképp kerülhet ki a vesebetegség-magas vérnyomás ördögi köréből?

A renovaszkuláris hipertónia diagnózisához UH, esetleg még MRI illetve CT szükséges. Csakúgy, mint az összes másodlagos magas vérnyomásnál – tehát ahol valamilyen betegség áll a vérnyomás emelkedés mögött- amellett, hogy lényeges feladat a vérnyomás csökkentése, az alapproblémát is szükséges kezelni, csakis így lehet kikerülni a magas vérnyomás-veseprobléma ördögi köréből. Természetesen a megfelelő dózis elérése A terápiához a megfelelő életmód is hozzátartozik, hiszen mind a dohányzás, mind a koleszterindús étkezés érszűkítő hatással bír, így célszerű szívbarát diétát tartani (a só mennyisége legyen kevesebb mint 1500 mg/nap), és rendszeresen mozogni, lehetőleg minden nap, 30 percet - tanácsolja Kapocsi Judit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.