Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Január 23. 07:33, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vélemények az edabóról - legyen felelősségteljes az ebtartás

Vélemények az edabóról - legyen felelősségteljes az ebtartás

Bármelyik önkormányzat kivetheti idén az ebadót, egyelőre viszont csak néhány döntött erről.

Az [origo] kisebb és nagyobb településeket is kérdezett a már bevezetett vagy a tervezett kutyaadóról. Kaposvár polgármestere nem a bevételekkel indokolta a döntést, hanem azt mondta, szeretné városának lakóit rávenni a felelősségteljes ebtartásra. Egy állatvédő szerint óvatosan kellene bánni az ebadóval, nehogy fizetés helyett az utcára tegyék kedvenceiket a gazdák.

'A múltkor egy terepjáróval érkező család beállított a menhelyre, hogy az ebadó miatt itt hagynák a kutyájukat' - mondta az [origo]-nak Szántó Ildikó, a kaposvári Philip Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke, aki szerint a városban júliustól kivetett ebadó hírére sokan meg akarnak szabadulni a kutyájuktól.

Azt mondta: az utóbbi napokban több gazda is megkereste, hogy otthagyná kutyáját, de ő nem tudta befogadni az ebeket, mert a menhely már megtelt.

A kaposvári önkormányzat tavaly decemberben döntött arról, hogy idén júliustól bevezeti a városban az ebrendészeti hozzájárulást, vagyis az ebadót. A városi rendelet szerint a kaposvári gazdáknak évente a törvényben maximumként meghatározott összeg felét, háromezer forintot kell fizetniük a kutyájuk után, de ha három vagy ennél több ebet tart valaki, azok után már a plafonösszeg az adó.

'Rendet szeretnék tenni kutyafronton' - így indokolta az [origo]-nak Szita Károly, Kaposvár polgármestere, miért döntöttek az ebadó kivetése mellett. Szerinte az ebrendészeti hozzájárulás bevezetésével el lehet érni, hogy a gazdák gondoskodjanak a kutyájukról. Szita Károly azt mondta, tavaly kérdőíven kérdezte meg a kaposváriakat arról, támogatnák-e az ebadót. A 24 ezer háztartásból 3 ezer kérdőívet küldtek vissza, azok közül 81 százalék támogatta a polgármester tervét.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnöke, Korózs András
tavaly az önkormányzat ülésén próbálta is lebeszélni a kaposvári képviselőket az adó kivetéséről. 'Megkértük tavaly Kaposvárt és minden önkormányzatot, hogy ebben a formában ne vezesse be az ebadót, mert pusztán a hírre is tömegével kerülnek utcára a kutyák' - mondta az [origo]-nak Korózs, aki szerint az adóztatásnál figyelembe kellene venni, hogy házőrzőként tartják vagy tenyésztik az ebeket.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.