Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 16. 22:18, szerda | Helyi
Forrás: penzcentrum.hu/InfoRádió

Végre megkezdődött a Balaton vízszintjének emelkedése

Végre megkezdődött a Balaton vízszintjének emelkedése

A csapadékos időjárás miatt végre megkezdődött a Balaton vízszintjének emelkedése -

tudta meg az InfoRádió a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől.

Csonki István óvott attól, hogy a tó vízügyi helyzetét a "kritikus" jelzővel illessük.

A csapadékos időjárás miatt végre megkezdődött a Balaton vízszintjének emelkedése - tudta meg az InfoRádió a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől. Csonki István óvott attól, hogy a tó vízügyi helyzetét a "kritikus" jelzővel illessük.


Túl vagyunk másfél év rendkívüli szárazságán, aminek hatására a Balaton vízszintje lényegesen lecsökkent, tavaly például 38 centiméter volt a mélypont - mondta az InfoRádiónak a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, hozzátéve: végre elindult a telítődés, és ma már 52 centiméter a vízállás.
Húsz-harminc centi téli feltöltődéssel számol Csonki István, aki szerint nem kell rendkívüli esemény, elég az átlagot csak egy kicsit meghaladó csapadékos tavasz, és a Balaton visszatér a szabályozási sávjába.
A tél a feltöltődés időszaka, ami általában szeptember-októberben kezdődik és májusig tart. Ezt követően jelentős párolgás indul el, amelynek következtében közel egy métert veszít a tó. Ezt a mennyiséget kell pótolnia a csapadéknak és a hozzáfolyásnak - magyarázta a szakember.
A Balaton köszöni szépen, jól érzi magát - fogalmazott a vízügyi igazgatóság vezetője, aki emlékeztetett: több mint tíz éve kiváló a Balaton vízminősége. Gondozni kell azokat a létesítményeket, amelyeket az ember mesterségesen telepített a tóhoz. Mi alkalmazkodjunk a Balatonhoz, ne pedig a tótól várjuk el, hogy alkalmazkodjon a mi igényeinkhez - fogalmazott.
A szakember beszélt arról is, hogy jelenleg nincs sportolásra alkalmas jég a Balatonon. Csak a kikötőkben fagyott be a tó, ám az csak kásajég, ami egyáltalán nem teherbíró.

Ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.