Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 27. 09:32, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Városnapi ünnepségsorozat Keszthelyen

Városnapi ünnepségsorozat Keszthelyen

A sétálóutcai tértextilek felavatásával háromnapos városnapi programsorozat kezdődik május 31-én Keszthelyen - közölte a város önkormányzata az MTI-vel.

A Balaton Színház Simándy Termében megnyílik Dore Nagy Aladár festőművész emlékkiállítására, majd a Zala Szimfonikus Zenekar ad koncertet. Június első napján felavatják Deák Ferenc emléktábláját a premontrei rendház épületén, a színházban a "haza bölcsének" életéről nyílik képeslap-kiállítás, a Helikon Kastélymúzeum márványtermében pedig Tűzzel-vassal címmel öntöttvaskályha-tárlatot mutatnak be.
Vasárnap amatőr úszóversenyt rendeznek a Csik Ferenc tanuszodában, a tóparton táncbemutató, játszóházak és gyermekkoncert várja a családokat. A város napja alkalmából a keszthelyi lakosok számára a Balatoni Hajózási Zrt. június elsején kedvezményes sétahajózási lehetőséget biztosít, a Csik Ferenc tanuszoda pedig egész hétvégén ingyenes belépéssel várja a keszthelyieket.
A Balaton-parti Zenepavilonnál moderntánc-bemutatókkal, néptáncgálával szórakoztatják a közönséget, a pénteki és a szombati nap utcabállal zárul, vasárnap pedig sötétedés után lampionos vitorlás-felvonulást tartanak a Keszthelyi-öbölben.
Az ünnepi testületi ülésen - június elsején - Ruzsics Ferenc polgármester posztumusz díszpolgári címet adományoz a száz éve született keszthelyi olimpiai bajnok, úszó és orvos Csik Ferencnek.
Csik Ferenc (1913-1945) Keszthelyen nőtt fel, itt végezte el a tanulmányait és a Balaton-parti városban kezdett el úszni is. A keszthelyi Szent Miklós-temetőben helyezték örök nyugalomra. Emlékét a városban több tábla is őrzi, sétányt és tanuszodát neveztek el róla, az önkormányzat egy szobor felállítását is tervezi a móló előtti partszakaszon.
Lánya, Csik Katalin csokorba gyűjtötte a kortársak visszaemlékezéseit és saját emlékeit, amelyekből az önkormányzat támogatásával könyv készült a 100 éves évfordulóra, amelynek bemutatójára június elsején kerül sor. Szintén aznap emlékkiállítás nyílik a Balatoni Múzeumban és kihirdetik a keszthelyi olimpikonról szóló vetélkedő és rajzverseny eredményeit is.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás