Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Augusztus 10. 09:25, kedd | PR

Van értelme próbavizsgát tenni nyelvvizsga előtt?

Van értelme próbavizsgát tenni nyelvvizsga előtt?

Pár éve elérhető a próbavizsga a nyelvvizsgázók számára néhány nyelvvizsga intézetnél. Körbejárjuk, mennyire éri meg próbavizsgát tenni, és mikor érdemes inkább elsőre éles vizsgára fordulni egy nyelvvizsgázónak.

A nyelvvizsga egy rendkívül komplex feladat. Idegennyelvi tudásról adunk tanúbizonyságot egy stresszhelyzetben, aminek sokszor igen nagy tétje van. Ráadásul igen költséges is az eljárás, ezért nem csoda, ha szeretnénk róla előre meggyőződni, hogy milyen esélyekkel futunk neki a vizsgának. Ennek ellenőrzésére találták ki a próbavizsga lehetőségét.

Röviden a próbavizsgáról

A próbavizsga mindenben megfelel az éles nyelvvizsgának, főleg, ha online vizsgát tennél, mivel online zajlik. Ugyanúgy van szóbeli és írásbeli része. Ezen belül megvannak a nyelvhelyességet mérő tesztfeladatok és az íráskészséget mérő írásbeli feladat is, a szóbeli vizsgánál pedig ugyanúgy egy vizsgáztatóval beszélgetsz, mint az éles nyelvvizsgán. A különbség az, hogy nem tétre megy a dolog, hanem a célja a gyakorlás, illetve annak eldöntése, mennyire vagy készen a nyelvvizsgára.

Pro és kontra

Mondhatnánk, hogy ezt ingyenesen is el lehet érni a típusfeladatok gyakorlásával és az ott elért százalék egy jó indikáció a nyelvvizsgán való majdani teljesítmény megjövendölésére. Ez az érvelés azonban nem veszi figyelembe, hogy a nyelvvizsgán éles helyzetben egészen más stresszszinten vagyunk, ami egy idegesebb típusú vizsgázónál rendkívüli módon rontja a teljesítményt. Emellett nincs rá lehetőség, hogy a szóbeli készségekről is visszajelzést kapjunk, márpedig sokan pont ott véreznek el. Ennek alapján a próbavizsga megérné, de lássuk, mi szól mellette és ellene:

Mellette szól, hogy a nyelvvizsgához képest olcsó és remek gyakorlási lehetőséget nyújt. Elsősorban azzal visz nagyon előre, hogy végigvezet a teljes folyamaton, ezáltal jelentősen lecsökkenti a stresszt, ami már önmagában elég lehet hozzá, hogy meglegyen a vizsgád.

Olyanok számára azonban felesleges, akik magabiztosak a nyelvtudásukban. Emellett sokszor a próbavizsgát sem érdemes megcsinálni, mert ugyan szerzünk bizonyos vizsgarutint, de alacsony költsége ellenére a többszöri vizsga is drága lehet.

Hol tehetsz próbavizsgát?

A próbavizsga nem minden nyelvvizsga központban érhető el, ezért érdemes előre gondolkodni a nyelvvizsga kiválasztásánál. Az is lehet egy fontos szempont, hogy tesztelheted-e a nyelvtudásodat ilyen alacsony kockázati szintű eszközzel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.