Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 19. 07:34, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Változik a határátkelés? – a Kárpátalján élő magyarok lehetőségei

Változik a határátkelés? – a Kárpátalján élő magyarok lehetőségei

Klimkin ukrán külügyminiszter január eleji kijelentésére reagálva – mely szerint hamarosan büntetni fogják azokat, akik kettős állampolgárokként lépik át Ukrajna és az Európai Unió határát - Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa elmondta, a kijelentést valószínűleg nem fogja tényleges intézkedés követni. Ugyanakkor tervben van a két ország közötti átkelés, a busz- és vonat közlekedés javítása is.

2001 óta nem volt népszámlálás Ukrajnában, így jelenleg nem állnak pontos adatok rendelkezésre, de mintegy 150.000 magyar élhet az országban. A városok közül arányuk Beregszászban a legmagasabb – mintegy 48 százalék -, de Ungváron és Munkácson is jelentős számban élnek. Vannak szinte színmagyar falvak is, a négyezres lélekszámú Nagydobrony például 98 százalékban magyar lakta, de több hasonló település is akad. A migrációról a fent említett okok miatt szintén nincsenek konkrét kimutatások, de vendégünk elmondta, hogy leginkább a '90-es években volt erős, azt pedig még nem látni, hogy milyen következményekkel fog járni a jelenlegi válság ezen a téren.

Két jelentős magyar párt van Ukrajnában, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, valamint az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség, melyek egy darabig közösen működtek, kárpátaljai, kijevi és lembergi tagok szövetségeként, majd szétváltak a különböző célok mentén.

Vendégünk elmondta, hogy a legfőbb hatalom Ukrajnában a köztársasági elnök kezében van, a választási rendszer pedig gyakran változik az országban, többnyire a ciklusok sincsenek kitöltve. Ezt jól mutatja az a tény is, hogy 1991 óta 23 miniszterelnökük volt. A parlamentnek a 450 fős legfelsőbb tanács az ukrán megfelelője, ennek tagjai részben a pártok listáiról, részben pedig a körzetek egyéni jelöltjeiből kerülnek ki, fele-fele arányban.

2012-ben alakították át legutóbb a választási rendszert, méghozzá úgy, hogy nem voltak tekintettel a kisebbségekre. Ennek köszönhetően a kárpátaljai magyarok például három körzetbe lettek tagolva. Az EBESZ megfigyelői jelezték azonban, hogy nem tartják demokratikusnak a látottakat, és ajánlást nyújtottak be a választási kerületek határainak átszabására, a kisebbségre tekintettel.
A nyelvhasználat terén 2012-ben született egy törvény, mely kimondja, hogy regionálisan hivatalos nyelvi státuszt kaphat minden olyan kisebbségi nyelv, mely az adott megyében eléri a 10 százalékos küszöböt. A tavalyi elnökváltáskor azonban eltörölték ezt – miután így az orosz 9 megyében is státuszhoz jutott -, de mivel nemzetközi felháborodást váltott ki a döntés, így végül nem lépett hatályba. A szakértő elmondta, hogy gyakran nem csak a hivatalokon, de magukon a nemzetiségeken is múlik, hogy tudják-e érvényesíteni jogaikat.

Műsorunkból az is kiderült, hogy jelenleg szinte minden olyan településen vannak magyar nyelvű helységnév táblák, ahol részben magyarok laknak, s óvódás kortól egészen a felső fokú tanintézményekig van mód magyar nyelvű iskolába járni. Vendégünk azonban rámutatott: egy kutatás kimutatta, hogy a saját anyanyelven tanuló diákok jobban teljesítenek, a magyar szülők mégis gyakran íratják inkább ukrán intézményekbe gyermekeiket, abban bízva, hogy később ez által jobb megélhetésre tehetnek szert.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter január eleji kijelentésére reagálva – mely szerint Hamarosan büntetni fogják azokat, akik kettős állampolgárokként lépik át Ukrajna és az Európai Unió határát - Ferenc Viktória elmondta, a kijelentést valószínűleg nem fogja intézkedés követni. A „kettős állampolgárság kérdése Ukrajnában jelenleg egy nagyon összetett, érzékeny helyzet” - mondta. A határátkelésről szólva rámutatott, az átlépés nehézkes, „igencsak akadozva működik”. A Keleti Partnerség Program keretei között ugyanakkor már tárgyalnak különböző könnyítésekről: és tervben van az úthálózat, a busz- és vonat közlekedés javítása is.

Az ukrán-orosz konfliktus közvetlen következményei a hatalmas távolságok miatt eddig ugyan elkerülték Kárpátalját, de a pénz gyengülését és a gazdasági helyzet romlását ők is megérzik – hangsúlyozta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa, hozzátéve: az ukrajnai magyar családok élete nem aggodalommentes, de bizakodnak a békés lezárás lehetőségében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése