Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Augusztus 12. 07:08, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ukrajna felújítja a gázszállítást Magyarországról

Ukrajna felújítja a gázszállítást Magyarországról

Ukrajna felújítja a reverz földgázszállítást Magyarországról - tudta meg kedden az RBK-Ukraina üzleti hírügynökség.

Makszim Beljavszkij, az Ukrtranszhaz szóvivője közölte, hogy augusztusra egy igénybejelentés érkezett 100 ezer köbméter földgáz vásárlására Magyarországról.

Az ukrán állami gázszállító cég képviselője hozzátette, hogy a gáz megvan Magyarországon, de csak akkor szállítanak, ha a számlán is megjelenik az ellenérték.

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Ukrajna idén július 15-től csak Szlovákiából importált földgázt.

A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség is beszámolt a Magyarországról való ukrán gázszállítás felújításáról. Emlékeztettek arra, hogy június 30-án, az újabb eredménytelen tárgyalásokat követően Ukrajna beszüntette a földgáz vásárlását Oroszországból.

Az Ukrtranszhaz és az FGSZ májusban írt alá megállapodást egy, a magyar-ukrán határon át ívelő gázvezeték egyesítéséről. Kijev így akarja létrehozni a Magyarországra szállított orosz földgáz virtuális reverz (visszafordított áramlású) bázisát - tette hozzá a Ria Novosztyi.

A Mol-csoporthoz tartozó FGSZ június elején közölte az MTI-vel, hogy egy új típusú együttműködési megállapodást kötött ukrán partnerével május 29-én, amely a földgázszállításokat szabályozza a magyar-ukrán határkeresztező ponton, Beregdarócnál.

Hangsúlyozták, hogy a megállapodás összhangban van az Európai Unió harmadik energiacsomagjával, és egyben ez az első olyan megállapodás, amelyet az unió egyik tagállamának szállítási rendszerüzemeltetője és az Ukrtranszhaz kötött.

A határkeresztező pont kapacitása Ukrajnából Magyarország irányába évi 26 milliárd köbméter, az ellentétes irányban évi 6,1 milliárd köbméter - állt az FGSZ közleményében.

Címkék: gáz, Magyarország, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.