Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 15. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb vonalakon lesz olcsóbb a vonatozás

Újabb vonalakon lesz olcsóbb a vonatozás

Újabb 15 mellékvonalon lesz olcsóbb a vasúti utazás február 15-től - jelentette be pénteken budapesti sajtótájékoztatóján Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. Így már összesen 30 mellékvonalon, 1400 kilométeren, a magyarországi vasútpálya ötödén lesz olcsóbb az utazás – tette hozzá.

Holnaptól 25 százalékkal olcsóbb lesz az utazás immár 1400 kilométer vasúton - jelentette be az államtitkár. A kormány eredeti célja volt a kötöttpályás közlekedés fejlesztése, és ennek jegyében sok helyen zajlanak az országban jelentős beruházások. A MÁV 42 új motorvonatot is vásárolt – emlékeztetett Völner.

Mivel azonban nem mindenhol megfelelő komfortfokozatúak a vasútvonalak, a versenyképesség biztosítása érdekében tarifacsökkentésre kerül sor. Az itteni regionális tarifák 25 százalékkal lesznek alacsonyabbak az országos díjaknál. Ezek a mellékvonalak jelentős része amúgy is elmaradottabb térségeket érintenek, így ezzel a lépéssel egyben segítséget is kívánnak nyújtani az itt lakó embereknek – jelentette ki Völner Pál.

Újságírói kérdésre hozzátette: a tarifacsökkentés körülbelül 180 millió forint kiesést jelent a MÁV-nak, de ezt az összeget a vállalat ki fogja tudni gazdálkodni.

A mérsékelt menetjegyárakkal szeretnének versenyképesebb utazási lehetőséget nyújtani és növelni az utazók számát azokban a térségekben is, ahol sok esetben az iskola vagy a munkahely távolabb található a lakóhelyhez képest - mondta Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója. Emellett a mellékvonalak egy része – példaként a Győr–Veszprém vonalat emelte ki - szabadidős tevékenységek számára is kiváló terület - hívta fel a családok figyelmét Ungváry.

A mostani döntéssel összesen 30 mellékvonalon, 1400 kilométeren, a magyarországi vasútpálya ötödén lesz olcsóbb az utazás; a döntést a MÁV-START Zrt. javaslata alapján hozta meg a szaktárca. Ezzel az utolsó, 2010 után újranyitott vonalszakasz is bekerült a regionális tarifás körbe: Veszprémtől nemcsak Zircig, hanem egészen Győrig olcsóbban lehet közlekedni vonaton.

Az alacsonyabb díjak újabb 15 szakaszon (Győr – Veszprém, Kaposvár – Siófok, Székesfehérvár – Pusztaszabolcs, Dunaújváros – Cece/Simontornya, Dombóvár – Bátaszék, Villány – Mohács, Eger – Szilvásvárad, Miskolc – Tiszaújváros, Miskolc – Tornanádaska, Kisújszállás – Kál-Kápolna, Mátészalka – Záhony, Nyíregyháza – Fehérgyarmat, Mezőhegyes – Újszeged, Mezőhegyes – Battonya és Kunszentmárton – Kiskunfélegyháza) lesznek elérhetőek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk