Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Január 28. 19:16, szombat | Belföld
Forrás: mti

Továbbra is magas a légszennyezettség

Továbbra is magas a légszennyezettség

Továbbra is országszerte magas a légszennyezettség. Északkeleten egyes településeken veszélyes, és több helyen - köztük Budapesten is - egészségtelen a levegő a szálló por magas koncentrációja miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén szombaton Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Hernádszurdok és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Budapest, Vác, Esztergom, Nyíregyháza, Eger és Veszprém levegőjét egészségtelennek minősítették.

Az OKK térképén csak Oszlárt, Székesfehérvárt és Sopront jelölték az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel, a többi helyen a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt kifogásolt a levegő minősége.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az elmúlt napokban több településen visszavonták vagy mérsékelték a korábban elrendelt szmogriadót. Salgótarjánban szombaton újra a szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el, mert az utóbbi napokban szennyezettebbé vált a levegő. A fővárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén marad a hideg, borult, párás idő. Csak mérsékelt lehet a légmozgás, szombaton az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg a szél.

Címkék: levegő, szálló por, szmog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.