Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Május 21. 08:35, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Tovább csökkent az álláskeresők száma Zala megyében

Tovább csökkent az álláskeresők száma Zala megyében

A közfoglalkoztatási programok bővülésének, valamint a szezonális munkaerőigények megjelenésének köszönhetően 7 százalékkal csökkent az álláskeresők száma Zala megyében

- közölte Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója pénteken az MTI-vel.

Április végén 17,2 ezer álláskereső szerepelt a regisztrációban, 1,3 ezerrel kevesebb, mint egy hónappal korábban. Az álláskeresők száma 2010-óta átlagosan 7-10 százalékkal csökkent az év negyedik hónapjában, 2009-ben viszont a válság hatására áprilisban 3,1 százalékkal nőtt.
A második negyedév első hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 13 százaléka volt regisztrált álláskereső, míg egy hónappal korábban 14 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Az álláskeresők aránya Zalaegerszeg, Lenti és Keszthely térségében tartósan alacsonyabb a megyei átlagnál, míg a többi térségben átlag feletti volt a mutató. Ugyanakkor áprilisban mérséklődtek a területek közötti különbségek; Letenye térségében például február óta 20 százalékról 15,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta.
A munkáltatók 1,6 ezer új álláshelyet jelentettek be; a legmagasabb, 500 fő feletti volt a feldolgozóipar munkaerőigénye. A közigazgatás területén - döntően közfoglalkoztatás keretében - 400 ember számára ajánlottak munkát. A munkáltatók a legnagyobb létszámban segédmunkásokat, alkalmi munkásokat, bolti eladókat, forgácsolókat, felszolgálókat, tehergépkocsi-vezetőket kerestek.
A kirendeltségeken 1,4 ezer álláskeresőt vettek nyilvántartásba, közülük 1,2 ezren már korábban is szerepeltek a regisztrációban. Az ismételten álláskeresővé válók 40 százaléka egy éven belül vált újra munkanélkülivé, több mint 25 százalékánál pedig már 4 évnél is hosszabb idő eltelt a regisztrációból való kikerülésük óta. Az áprilisban regisztrált álláskeresők közöl több százan segéd-, vagy alkalmi munkásként dolgoztak korábban, de a bolti eladók, irodai adminisztrátorok, mechanikai gépösszeszerelők, tehergépkocsi-vezetők, felszolgálók közül is sokan veszítették el az állásukat.
A regisztrációból közel 2,7 ezer álláskereső került ki; közülük 1,2 ezren támogatott foglalkoztatás keretében tudtak elhelyezkedni, 800-an pedig az elsődleges munkaerő-piacon találtak munkát.
Az év első négy hónapjában összesen 6,3 ezer álláskereső tudott elhelyezkedni Zala megyében; 3,7 ezren támogatott, 2,6 ezren pedig támogatás nélküli munkakörben.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.