Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2016. Január 01. 05:05, péntek | Belföld
Forrás: mti

Tovább bővül az elektronikus fizetési módok használata

Tovább bővül az elektronikus fizetési módok használata

Tovább bővült az elektronikus fizetési módok használata 2015 harmadik negyedévében - ismerteti a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön kiadott tájékoztatójában, amely a honlapján olvasható.

Az MNB adatai szerint 2015 harmadik negyedévében a pénzforgalmi szolgáltatók 10,4 millió fizetési számlát vezettek, a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma 8,9 millió volt, csaknem 1 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest.

Folytatódott az érintőkártyák számának jelentős, közel 8 százalékos bővülése az előző negyedévhez viszonyítva, a Magyarországon kibocsátott kártyáknak már több mint fele, 4,5 millió kártya rendelkezik ezzel a funkcióval.

A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma kismértékben tovább emelkedett, meghaladta a 80 ezret. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok 99 ezret elérő száma gyakorlatilag stagnált, az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek száma viszont 8 százalékkal bővült, a POS terminálok mintegy 60 százalékánál lehet már érintőkártyákkal fizetni. Csekély mértékben visszaesett viszont az internetes elfogadóhelyek száma, a harmadik negyedévben közel 7400 ilyen elfogadóhely volt.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlási tranzakciók száma és értéke egyaránt 20 százalékot meghaladóan nőtt 2015 harmadik negyedévében, a 103 millió tranzakció több mint 725 milliárd forintos összforgalmat jelentett.

A POS terminálokon lebonyolított vásárlási tranzakciók több mint 31 százaléka történt érintéses fizetéssel, ami az összérték majdnem 17 százalékát tette ki. Az érintéses fizetési forgalom így mind darabszámát, mind értékét tekintve több mint két és félszeresére nőtt 2014 harmadik negyedévéhez képest.

A kártya fizikai jelenléte nélkül, elsősorban az interneten lebonyolított vásárlási forgalom száma több mint negyedével, értéke pedig közel harmadával nőtt az előző év harmadik negyedévéhez képest, azonban a teljes fizetési kártyás forgalomhoz viszonyítva továbbra is alacsony.

A korábbi negyedévekhez hasonlóan nőtt az egy tranzakcióban átlagosan felvett készpénz értéke, több mint 64 ezer forint volt.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések értéke 169 millió forinttal emelkedett 2015 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A teljes bankkártyás fizetési forgalomhoz viszonyítva azonban az 5570 visszaélés nagyon alacsonynak számít.

A visszaélések kétharmada internetes vásárláshoz, valamint postai és telefonos megrendeléshez kapcsolódott. Az okozott kár 114 millió forintot tett ki, leginkább a nemzetközi forgalomban követtek el ilyen eseményeket.

A hazai kártyaelfogadói hálózatban elkövetett 626 visszaélésből 33 millió forint kár származott.

Az MNB közleményében emlékeztet arra, hogy 2015. szeptember 7-étől az eddigi öt helyett már naponta tíz ciklusban kerülnek elszámolásra a bankközi tranzakciók a GIRO Bankközi Klíring Rendszerében (BKR). Összességében az előző év azonos időszakához képest a BKR elszámolás forgalmának tételszáma 4 százalékkal, a forgalom értéke pedig 7 százalékkal növekedett. Így 2015 harmadik negyedévében mintegy 70 millió tranzakció keretében 22 ezer milliárd forintot számoltak el.

Címkék: bankkártya, fizetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.