Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Május 03. 18:56, szerda | Belföld
Forrás: mti

Tornádó volt Bátán, többfelé jégeső okozott károkat

Tornádó volt Bátán, többfelé jégeső okozott károkat

Tornádó volt a Tolna megyei Bátán, és több településen is jégeső pusztított - számolt be az M1 aktuális csatorna Híradója szerda este.

A heves zivatarok, illetve felhőszakadás veszélye miatt az ország középső és keleti részein számos járásban jelenleg is elsőfokú riasztás van érvényben.
A jelenségről készített fotókat, videókat több internetes oldalon is közzétették, a megyei hírportál, a teol.hu is beszámolt a történtekről. Az Időkép azt írta: a légköri feltételek adottak voltak ahhoz, hogy erőteljesebb zivatarcellák is kialakuljanak, a szélnyírásnak köszönhetően pedig ezek a viharfelhők forogni kezdtek, így szupercellává (forgó zivatarfelhő) fejlődtek. Ennek volt köszönhető, hogy a felhőbe beáramló levegő is örvénylő mozgásba kezdett a talaj közelében, és minél szűkebbé válik a beáramlás átmérője, annál nagyobb szélsebesség tud benne kialakulni. Így alakult ki ez a tornádó is - írta az idokep.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: az esti órákig több helyen (nagyobb eséllyel és számban az ország keleti felén) alakulnak ki zivatarok. Ezeket nagy mennyiségű csapadék (akár 20-25 milliméternyi), erős szél és kisebb méretű jég kísérheti. Ugyanakkor hozzátették: egy-egy intenzívebb zivatar kialakulhat, amelyet 2 centiméteresnél nagyobb átmérőjű jég is kísérhet, esetleg 70 kilométer/óra feletti széllökéssel.

Az éjszaka második felében szintén inkább keleten lehetnek zivatarok, amelyekhez nagy mennyiségű csapadék társulhat.

Csütörtökre virradóra a kevésbé felhős, szélcsendes területeken (főként a Dunántúlon) köd, sűrű köd képződhet. Csütörtökön napközben jobbára a Tiszántúlon és Borsodban, kisebb eséllyel a nyugati határvidéken lehet zivatar, várhatóan heves kísérőjelenségek és felhőszakadás nélkül.

A minimumhőmérséklet 5-14 Celsius-fok között valószínű. Északnyugaton lesz a leghidegebb, délkeleten a legenyhébb a hajnal. Napközben 19-24 fokig melegszik a levegő.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során