Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 01. 05:00, szombat | Kék hírek
Forrás: MTI

Tobin-ügy - Perújrafelvételt kér az elgázolt gyerekek édesapja

Tobin-ügy - Perújrafelvételt kér az elgázolt gyerekek édesapja

Perújrafelvételt kért az ír legfelsőbb bíróságtól annak a két kisgyermeknek az édesapja, akiket egy ír állampolgár több mint egy évtizede halálra gázolt Magyarországon.

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun ütött el egy ötéves és egy kétéves gyermeket, akik a helyszínen meghaltak.
A baleset okozóját - aki abban az évben, kiküldetése lejártával elhagyta Magyarországot - később háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.
A magyar hatóságok kérték Tobin átadását Írországtól a büntetés letöltése végett, ám az ír Legfelsőbb Bíróság többévi eljárás végén, az idén nyáron jogerős végzésével ezt elutasította.
Zoltai Bence, a gyermekek édesapja azonban - jogi képviselőjével közösen - levelet intézett a legfőbb ír jogi fórum tagjaihoz, közölve: véleményük szerint a bíróság úgy hozta meg döntését, hogy nem volt az összes szükséges adat birtokában.
Az üggyel foglalkozó ügyvédi iroda honlapja által ismertetett angol nyelvű levél szerint az átadási eljárás során felmerült alapvető jogi kérdés az volt, hogy Tobin elmenekült-e a magyar igazságszolgáltatás elől, vagy sem. Zoltai Bence és jogi képviselője közli az ír Legfelsőbb Bíróság tagjaival: szeretnék és tudják is bizonyítani, hogy Tobin elmenekült a magyar igazságszolgáltatás elől.
A levél szerint egyebek mellett erre vall például, hogy Tobin az eljárás során megszakított minden kapcsolatot a közte és a magyar hatóságok között közvetítő ügyvéddel, és ezáltal olyan helyzetet teremtett, amelyben lehetetlenné vált a magyar hatóságok számára, hogy érintkezésbe lépjenek vele. Zoltai Bence és jogi képviselője szerint ez a menekülés "intellektuális formájának" számít.
A levél szerint ténynek tekinthető, hogy Tobin tudatában volt annak, hogy ha megszakítja a kapcsolatot ügyvédjével, az gyakorlatilag a kirótt büntetés végrehajtásának rosszhiszemű elkerülésére tett kísérlet.
Zoltai Bence és képviselője emellett azt írja, hogy Tobin 2006. február 7-én, "nyilvánvalóan titokban" Magyarországon járt, ahol aláírt egy jogi meghatalmazást. Új ügyvédje a bírósági adatok szerint eljárt a nevében, és betekintést nyert a dokumentumokba, és ezután értesítenie kellett Tobint arról, hogy le kell töltenie büntetését.
A levél szerint ennek alapján Tobint - ha más okból nem is - 2006-os magyarországi látogatásának dátumától szökésben lévőnek kell tekinteni.
Mindezeket figyelembe véve az édesapa és ügyvédje azt kéri, hogy az ír legfelsőbb bíróság a levelet tekintse perújrafelvételi indítványnak.
"Nem tudjuk elfogadni, hogy ez az ember, aki bizonyítottan felelős két kisgyermek haláláért, semmiféle büntetésben nem részesül tettéért" - áll a levélben.
Zoltai Bence arról is értesíti az ír bírói fórumot, hogy az ügyben a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordultak jogi képviselőjével.
Az ügy eddig kétszer került az ír bíróságok elé, Tobin átadását ugyanis 2007-ben a dublini felsőbíróság egyszer már elvetette, és azt a döntést egy évre rá az ír Legfelsőbb Bíróság megerősítette.
Az akkori per első fokon eljáró bírája annak idején elfogadta azt az érvelést, hogy Tobin kiküldetése lejártával nem "elmenekült" Magyarországról a rá kirótt büntetés megkezdése elől. Az indoklás úgy hangzott, hogy a menekülés akkor valósulhat meg, ha már megszületett az ítélet, Tobin azonban még a magyarországi bírósági eljárás kezdete előtt távozott.
Az európai elfogatóparancs írországi érvényesítéséhez az akkori ír törvények alapján annak bebizonyítására volt szükség az eljáró ír bíróság előtt, hogy a körözött személy elmenekült az elfogatóparancsot kiadó országból az ott letöltendő büntetés elől.
Ezt a cikkelyt később törölték a jogszabályból, és az átadási ügyben 2009-ben - Tobin időleges őrizetbe vételével - ismét bírósági eljárás kezdődött Írországban, ám ez idén nyáron az ír legfelsőbb bíróság újabb jogerős elutasító döntésével ért véget.
http://jogimegoldasok.hu/ir-gazolo

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön