Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Szeptember 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Többes számban - Országjáró kiállítás az I. világháborúról

Többes számban - Országjáró kiállítás az I. világháborúról

Újabb tíz városba látogat el a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gömbsátra és benne a Többes számban - Az I. világháború és a hátország mindennapjainak valóságai című országjáró kiállítás.

Az I. világháborúban szinte minden magyar család tagjai érintettek voltak, hatásait pedig ma is érzi az ország - emlékeztetett a kiállítás csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Varga Benedek, az MNM főigazgatója. Hozzátette, hogy a múzeum szeretne minél több városba elvinni egy olyan utazókiállítást, amely rendhagyó környezetben a háborús időszak teljességét mutatja be: nem csupán a front eseményeit, hanem a hátország életét is.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával megvalósuló tárlat célja a társadalmi emlékezet megerősítése is - közölte.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság tagja hozzátette: az utazó kiállítás modern nyelven tudja megszólítani a szélesebb közönséget is, elgondolkodtatva és emlékezésre késztetve a látogatókat. Az emlékbizottság számára a kormány által biztosított források lehetővé teszik, hogy a legkisebb magyar közösségek is méltó módon emlékezhessenek a háborúra - jegyezte meg.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az emlékbizottság tagja elmondta, a Székesfehérváron már bemutatkozott, formabontó kiállítás csak az egyike az emlékbizottság által támogatott programoknak. A testület ugyanis 681 pályázatot támogatott: emlékmű-felújításokat, kulturális rendezvényeket, könyvek megjelentetését, filmforgatókönyveket, ezen felül pedig 83 határon túli emlékmű is megújulhat.

Rétvári Bence felidézte: Magyarországnak semmilyen módon nem volt érdeke belépni az I. világháborúba. Érezte ezt a korabeli politikai elit is, az ország azonban ebben a kérdésben nem tudta érvényesíteni szuverenitását, ami belesodorta a magyarságot addigi legnagyobb háborújába - jegyezte meg, hozzátéve: 1914 és 1918 között 662 ezer magyar katona esett el, a trianoni békediktátum hatásai pedig máig érződnek. A száz évvel ezelőtti események is felhívják a figyelmet a szuverenitás, a nemzetek önrendelkezésének fontosságára - hangsúlyozta az államtitkár.

Császtvay Tünde, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet osztályvezetője, a kiállítás főkurátora elmondta, hogy tapasztalataik szerint már maga a gömbsátor is hívogatja a közönséget, a múzeum feladata pedig megtölteni azt izgalmas tartalommal.

Székesfehérváron 2016 tavaszán öt nap alatt 35 ezernél is több látogató tért be, akik általában 40 percet töltöttek el ebben a térben - idézte fel. Mint hozzáfűzte, a tárlat erős érzelmi hatása változatlan, de az anyag azóta bővült az installációkon felül több mint 600 műtárgyra, a korabeli tömegtermelés produktumaitól Mednyánszky László-képekig.

Szeptember 16. és 21. között Eger, majd Hódmezővásárhely, Győr, Karcag, Kecskemét és Debrecen, jövőre Vác, Pécs, Békéscsaba, végül pedig a zánkai Erzsébet-tábor látja vendégül a kiállítást.

A gömbsátor látogatása minden helyszínen ingyenes, a diákok számára pedig csoportos látogatásokat is szerveznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.