Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 09. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több szabadstrand nyílhat a Dunán

Több szabadstrand nyílhat a Dunán

Jelentősen javult a Duna vízminősége, így idén több szabadstrand is nyithat a folyó mentén. Gödön kettő is nyit idén, mondta el a Kossuth Rádiónak az önkormányzat városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának elnöke. Kovacsik Tamás hozzátette: a víz minősége most már kiválónak mondható, a strandnak vannak füves és homokos, sóderes részei, és lehetőség van csónakot, kerékpárt bérelni. Strandolni hamarosan, a zöldár levonulása után lehet a Dunán.

A folyó mellett évtizedek óta nem nyílhattak strandok a víz rossz minősége miatt, ez azonban az utóbbi időben annyit javult, hogy idén már több helyszínen lehet fürdeni, mondta el Varga Márta, az Országos Környezetegészségügyi Intézet vízhigiénés osztályának vezetője. Hozzátette: a szennyvíztisztítás hatásfoka javul, és az ipari termelés csökkenése is hozzájárult ahhoz, hogy a vízminőség jobb legyen. Horánynál, Zebegénynél, Nagymarosnál is tervezik fürdőhely megnyitását.

Varga Márta arról is beszélt, hogy több évtizedes tapasztalat mutatja, hogy Magyarország természetes vizeinek minősége nagyon jó. Az előző négy év eredményei alapján készült idei vizsgálat szerint a strandok több mint 95 százaléka jó vagy kiváló minősítést kapott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.