Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Június 21. 08:52, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Több pénz jut a balatoni szúnyogirtásra az idén

Több pénz jut a balatoni szúnyogirtásra az idén

Az idén a korábbinál több pénz, 100 millió forint áll rendelkezésre a balatoni szúnyogirtásra és a térség lárvatenyésző helyeiről készült térképeinek frissítésére

- mondta a Balatoni Szövetség titkára szerdán az MTI-nek.

Lázár János a szerdán megkezdett újabb kémiai szúnyogirtás apropóján számolt be arról, hogy ha az idei turisztikai szezonban a Balatonnál több beavatkozásra lesz szükség a csapadékos időjárás miatt, mint a korábbi években, akkor is lesz rá fedezet.
A Magyar Turizmus Zrt.-vel a közelmúltban aláírt szerződés értelmében az állam a korábbi 25-35 millió forint helyett 50 millió forintot ad a feladat elvégzésére, ehhez az üdülőrégió önkormányzatai ugyanekkora összeget tesznek hozzá.
Sáringer-Kenyeres Tamás, a szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője arról számolt be, hogy sok önkormányzatnak újdonság, hogy az árvíz és a korábbi belvíz által sújtott területeken a katasztrófavédelem koordinálja a szúnyoggyérítési feladatokat, fedezve a költségeket is.
Mint mondta, az árvíz és belvíz által nem sújtott turisztikai övezetekben továbbra is az önkormányzatokra hárul a szúnyogirtás elvégeztetése, úgy, hogy a költségek felét az állam állja. Szólt arról is, hogy az idén nemcsak a Balaton, hanem más turisztikai területek, így például a Velencei-tó, a Tisza-tó, Budapest és a Dunakanyar térségének szúnyoggyérítési feladataira is több forrás jut, mint a korábbi években. Erre a célra országosan összesen 150 millió forintot fordít az állam, és ugyanennyit adnak össze az érintett önkormányzatok.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.