Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Augusztus 01. 21:48, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Több mint nyolc tonna pontyot, illetve amurt telepítenek vasi és zalai tavakba

Több mint nyolc tonna pontyot, illetve amurt telepítenek vasi és zalai tavakba

Mintegy 81 mázsa pontyot, illetve amurt telepítenek vasi és zalai állóvizekbe augusztus 6-án

- tájékoztatta Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke kedden az MTI-t.

A nyári haltelepítéskor 18 Vas és Zala megyei tóba mintegy 75,5 mázsa fogható méretű, háromnyaras ponty kerül. Az 1-2 kilogramm átlagsúlyú egyedek között vegyesen lesz nyurga-, tő- és tükörponty, attól függően, hogy éppen milyen halak kerülnek a halászhálóba.
Az amur kis mennyiségben, a halgazdálkodási tervben rögzítettek szerint kerül a zárt vizekbe, de természetes vizekbe nem helyeznek amurt. Augusztus 5-én öt tóba összesen 550 kilogramm amurt telepítenek - ismertette az ügyvezető. A horgászok ugyan kedvelik ezt a halfajtát, de mivel rengeteg vízinövényt fogyaszt, olyan mennyiségben szabad csak telepíteni, ami hosszú távon sem károsítja a tavakat. Általában "tókarbantartási" céllal telepítik a vizekbe; nyáron aktívan táplálkozik, lecsipegeti a hínárfélék friss hajtásait, így ahol amur található, nem indul meg a tó burjánzása - magyarázta Puskás Norbert.
Az elnök szerint a ponty és az amur a legnépszerűbb halfajtának számít. Az amurt például kifejezetten kedvelik a konyhákban, mert "sportos hal", nem zsíros a húsa. Az amurból ugyanazokat az ételeket lehet elkészíteni, mint a pontyból. Alkalmas a halászlébe is, de leggyakrabban sült halszeletek formájában tálalják fel.
A halak kifogásával azonban a telepítést követően még várni kell, ugyanis a halasítás miatt az érintett tavakon augusztus 11-ig horgászati tilalom lép életbe.
Puskás Norbert szerint egyre többen ismerik meg a vasi és zalai horgászati lehetőségeket, és horgászturizmus egyre népszerűbbé válik. A Vas megyei vizeket elsősorban osztrák horgászok keresik fel. A határmentén kedvezményes jegyet biztosítanak számukra, a burgenlandi szövetséggel pedig közös partner horgászjegyük van. A zalai horgászrendezvényeket, barátságos horgászversenyeket inkább horvát, szlovén és kisebb számban olasz horgászok látogatják.
Zala megyében a horgászok száma meghaladja a 10 ezer főt, míg a kevesebb vízterülettel rendelkező Vas megyében 5-6 ezer körüli a horgászok száma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel