Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Január 27. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több mint háromezren szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben

Több mint háromezren szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben

Eddig 3260 választópolgár nemzetiségi regisztrációját fogadták el a helyi választási irodák, közülük 1465-en az április 6-ai országgyűlési képviselő-választáson nemzetiségi listára kívánnak szavazni a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap közzétett adatai szerint.

A választási törvény szerint a nemzetiségi választópolgárok - megfelelő szavazatszám esetén - kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. Az NVI tájékoztatása szerint az április 6-ai választásra is névjegyzékbe vett nemzetiségi választók között a legtöbben németek, összesen 1034-en. Horvátok 105-en, szerbek 64-en, szlovákok 59-en, romák 61-en, románok 30-an, görögök 29-en, lengyelek 23-an, ruszinok 18-an, szlovénok 14-en, örmények 11-en, ukránok 9-en, bolgárok 8-an jelezték, hogy nemzetiségiként szavaznának.

Az NVI január első napjaiban több mint 4 millió háztartásba juttatta el regisztrációs nyomtatványait, melyeken egyebek mellett a nemzetiségi névjegyzékbe vételt lehet kezdeményezni. A kitöltött nyilatkozatokat a helyi választási irodához (a helyi önkormányzat jegyzőjéhez) kell eljuttatni.

A regisztrációs kérelem a nemzetiségi névjegyzékbe vételről szól, a nyomtatványon csak egy külön választható lehetőség (egy jelölőnégyzet beikszelésével), ha az érintettek közül valaki az országgyűlési választáson nemzetiségiként (azaz pártlista helyett nemzetiségi listára) akar szavazni a kedvezményes nemzetiségi mandátum megszerzése érdekében.

A nemzetiséghez tartozásról szóló nyilatkozat bármikor visszavonható, és a kérelmet később is bármikor be lehet nyújtani. Aki azonban egy adott választáson élni akar nemzetiségi választójogával, legkésőbb az adott választás előtt 16 nappal, az április 6-i országgyűlési választás esetében március 21-ig nyújthatja be kérelmét.

A választópolgárok a nyomtatványon arról nyilatkozhatnak, melyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A jogszabályban elismert 13 nemzetiség a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során