Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Április 21. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Több mint 650 ezer vakcinát szállít a nyugat-balkáni partnerországokba az unió

Több mint 650 ezer vakcinát szállít a nyugat-balkáni partnerországokba az unió

Az unió az osztrák kormány közreműködésével 651 ezer, koronavírus elleni oltást szállít a nyugat-balkáni partnerországokba, Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Észak Macedóniába, Szerbiába, Montenegróba és Koszovóba

- közölte az Európai Bizottság kedden.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a bejelentéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta: a vakcinákat "az EU legmegbízhatóbb oltóanyaggyártó partnere", a Pfizer/BioNTech cég szolgáltatja, az első adagokat május elején szállítják a nyugat-balkáni országokba. Kiemelte azt is, hogy a vakcinákkal elsősorban az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani, mivel ők vannak legjobban kitéve a fertőzés kockázatának.

"Az EU törődik nyugat-balkáni partnereivel. A járvány kezdetekor orvosi és védőfelszerelésekkel támogattuk az ott élőket, most pedig oltóanyag szállítással segítjük az egészségügyi frontvonalban dolgozókat" - tette hozzá az uniós biztos.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a bizottság sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy az EU számára szolidaritási kérdés a Nyugat-Balkán oltási kampányainak támogatása.

A vakcinákat a bizottság által tavaly decemberben elfogadott 70 millió eurós költségvetésből finanszírozzák, és az idén januárban létrehozott oltóanyag-megosztási mechanizmuson keresztül juttatják el a partnerországokba.

A testület a járvány okozta gazdasági válság enyhítése érdekében már 3,3 milliárd euróval segítette a nyugat balkáni országokat az elmúlt évben. Emellett tavaly októberben egy 9 milliárd euróig terjedő beruházási tervet terjesztett elő a partnerországok hosszú távú gazdasági fellendülése érdekében.

Az Európai Bizottság kedden arról is tájékoztatott, hogy az unió humanitárius kezdeményezése keretében 100 millió euróval segíti a koronavírus-járvány elleni oltási kampányok sikerét Afrikában. A kezdeményezés része az Európai Bizottság azon törekvésének, hogy mindenki számára biztosított legyen a méltányos és igazságos hozzáférés a biztonságos és hatékony vakcinákhoz - írták.

A támogatás segíti a beoltás megkezdését a konfliktusok sújtotta, valamint a nehezen megközelíthető területeken is. Finanszírozza a nemzeti egészségügyi hatóságok és az egészségügyi dolgozók kapacitásépítését, valamint az oltással kapcsolatos információáramlás biztosítását és a megfelelő szintű nemzeti, valamint országok közötti koordinációt. Végezetül megoldást kínál a kritikus logisztikai hiányosságokra, beleértve a szükséges orvosi eszközök és berendezések helyszínre juttatását is - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.