Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 21. 14:08, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tizenhárman meghaltak, több százan megsebesültek - VIDEÓ

Tizenhárman meghaltak, több százan megsebesültek - VIDEÓ

Tizenhárom ember halt meg az egyiptomi fővárosban, amikor katonák és rendőrök felgyújtották a tiltakozók sátrait, gumilövedékekkel lőtték a hadsereg mielőbbi távozását követelő embereket, könnygázt vetettek be ellenük.

A sebesültek száma több száz. A szombati-vasárnapi megmozdulásokban összesen 15-en vesztették életüket.

Az összetűzések arra utalnak, hogy rohamosan nő a feszültség az egyiptomi társadalomban közvetlenül a parlamenti választások előtt. Hoszni Mubarak volt elnök lemondása után, a hatalom átvételekor a hadsereg gyors átmenetet ígért a civil kormányzáshoz. A tiltakozásokat irányító, demokráciát követelő tüntetők viszont elégedetlenek a tábornokok kormányzásával, és azt gyanítják, hogy a parlament és egy új államfő megválasztását követően továbbra is ragaszkodnak majd hatalmukhoz.

Vasárnap az utcai összecsapások késő estig folytatódtak, átterjedtek olyan területekre is, amelyek korábban békések voltak. A több száz sebesültet rögtönzött utcai „kórházakban” látták el. A katonai kormányzat támogatását élvező kabinet közleményben tudatta, hogy a november 28-ra kitűzött választásokat időben megtartják, és „köszönetet” mondott a rendőrségnek azért, hogy önmérsékletet tanúsított. Ez utóbbi megnyilvánulás valószínűleg tovább növeli a tiltakozók dühét.

Az utóbbi két nap utcai összecsapásai voltak a legsúlyosabbak a február 11-i felkelés óta Egyiptomban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.