Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 03. 14:45, csütörtök | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Tízből kilenc amerikai nagyobb szerepet szán a napenergiának

Tízből kilenc amerikai nagyobb szerepet szán a napenergiának

Intenzív politikai csatározások övezik Amerikában a napenergia kérdését. Egy új kutatás eredményei segíthetnek, hogy a hangsúly a döntéshozók oldaláról a fogyasztói elvárásokra terelődjön.

A Kelton Research független kutatóintézet által végzett felmérés szerint az amerikaiak 90 százaléka támogatja a napenergia felhasználását és a technológia fejlesztését. Talán ennél is fontosabb üzenetet közvetít, hogy 80 százalékuk szerint a szövetségi kormányzatnak támogatnia kellene a napkollektorok gyártását az Egyesült Államokban, és állami támogatással kellene segíteni a napenergiából áramot előállítókat - írja a Renewable Energy World hírportál.

A széleskörű támogatás független a pártpreferenciáktól. A politikai spektrum közepén találhatóak körében a legerősebb a támogatottság, és ennek óriási lehetősége lehet a választásra készülő pártok stratégiájának megfogalmazásakor.

A napenergia-ipar biztosan javára fordíthatja a felmérés eredményeit, hogy nyomást gyakoroljon a Kongresszusra: segítse további adókedvezményekkel, hogy a szektor további munkahelyeket hozhasson létre a kapacitások bővítésével - és több napenergiát használhasson az ország.

A kérdőívben megkérdezték, hogy ha a válaszadónak befolyása lenne az Egyesült Államok energia-politikájára, melyik energiahordozót preferálná. 39 százalék a napenergiát nevezte meg kitüntetendő energia-forrásként. A földgáz 21, a szél 12, az atomenergia 9 százalékot kapott, míg a szenet csupán 3 százalék részesítené előnyben a jelenlegi helyzethez képest.

A válaszadók 89 százaléka szerint "különlegesen fontos", hogy az ország használja és fejlessze a napenergiát. A republikánus szavazók négyötöde, a függetlenek kilenctizede és a demokrata szavazók 94 százaléka osztotta ezt a nézetet. Ugyanakkor 82 százalék volt a teljes népességen belül az aránya azoknak, akik szerint a kormányzatnak támogatnia kell a napenergia kihasználásához szükséges berendezések amerikai gyártását.

A megkérdezettek szűk többsége, 51 százaléka azt is elárulta, hogy inkább hajlamos lenne megvenni egy terméket, ha tudná, hogy azt napenergia segítségével állították elő, munkálták meg. A kulcsfontosságú 18-44 éves korosztályban 61 százalék vélekedett így. A napenergiával kapcsolatban a legtöbben a költségeket nevezték meg aggodalomra okot adó tényezőként (48 százalék), míg a megbízhatóság hiánya miatt a válaszadók egynegyede aggódik.

A felmérésben részt vettek 82 százaléka helyeselné a szövetségi kormány beruházásait a napenergia területén. A republikánus szavazók 72 százaléka, a demokraták 87 százaléka, és a függetlenek 82 százaléka osztja ezt az álláspontot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során