Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Június 25. 14:13, kedd | Helyi
Forrás: SONLINE

Tíz centivel több Balaton: mederében tartalékolnák a tó vizét

Tíz centivel több Balaton: mederében tartalékolnák a tó vizét

Hatvanmillió köbméter vízzel lehet többet tartani a Balatonban, ha a jelenleg érvényes 110-nél tíz centivel magasabb lesz a felső szabályozási szint.

Folyamatban van a módosítás, hamarosan hivatalosan is 120 centi lehet a felső maximum, jelentette be Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója azon a szerdai siófoki konferencián, melyen arra emlékeztek: 150 éve nyitották meg a Sió-zsilipet.

balaton, vízszint, a balaton vízszintje, felső maximum, Országos Vízügyi Főigazgatóság, sió-zsilip, Molnár Béla, Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár, Balázs Árpád, Országos Meteorológiai Szolgálat

A siófoki zsilip néhány hete zárva, a Balaton átlagvízszintje szerdán 119 centiméter volt, de ha ennél magasabb volna, most a Duna áradása miatt akkor sem lehetne szó vízeresztésről – hallottuk a tanácskozáson. Molnár Bélaarról is beszélt: tíz centinyi vízoszloppal jelentős többlet tartalékolható a mederben. – A költségeket is figyelembe kell venni az ország teherbíró képessége miatt – figyelmeztetettKontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár. – Közös gondolkodásra, vitákra van szükség.

Több feltétele is van a magasabb vízszinttartásnak – szögezte le a szerdai siófoki konferencián Molnár Béla, az OVF főigazgatója. Egyrészt a zsilip és a Sió-csatorna rekonstrukciója, másrészt egyes parti területeken a csapadékvíz-elvezetők és egyéb rendszerek magasabb vízálláshoz igazítása. Készül egy számítógépes modell is, melynek segítségével a vízügy gyorsabban tud reagálni, beavatkozni. – Mindezek megvalósulása esetén többé nem fordulhat elő olyan nyár, mint a tavalyi, amikor kritikusan, mára turizmust is veszélyeztetve csökkent le a vízszint – így Molnár. – Egy éve elkezdődött a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének kiépítése is. Ennek révén a keszthelyi medencében is olyan lehet a vízminőség, mint a siófokiban. S nagyobb vízmennyiséget is tudunk tárolni.

Százötven éve a déli vasút bevédése miatt lett sürgető a zsilipépítés. Balázs Árpád siófoki polgármester arra emlékeztetett: a Sió-csatorna és Siófok története már csak ezért is összefonódott. Hiszen éppen százötven éve, a szabályozási munkáknak köszönhetően jelenhettek meg az első hirdetések Siófok-fürdőt népszerűsítve; ettől kezdve számít Siófok fürdőhelynek.
1863. október 25-én adták át és nyitották meg az akkor még fa szerkezetű Sió-zsilipet. 1892-93-ra készült beton műtárgy, majd a bővítése és a háború utáni helyreállítása után 1946-ban maga Tildy Zoltán köztársasági elnök mondott beszédet, amikor újra átadták, nagyjából már a mai formájában. Felújítása a 2014 és 2020 közötti uniós támogatási ciklus egyik tervezett projektje.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.