Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Augusztus 06. 18:07, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Teljes hajózár lép életbe a Duna-átúszás idejére

Teljes hajózár lép életbe a Duna-átúszás idejére

Teljes hajózár lép életbe a Budapest Urban Games (BUG) keretében sorra kerülő Duna-átúszás idejére augusztus 29-én 9-től 14 óráig.

A szervezők csütörtöki közleménye szerint a folyó belvárosi szakaszán, a Rákóczi és az Árpád híd között a mentőhajókon és a rendőrség hajóin kívül más hajó nem hagyhatja el a kikötőt. A BUG-on ötödször lesz lehetőségük a sportolni vágyó amatőröknek arra, hogy a város közepén tegyék meg a 460 méteres távot a Műegyetem rakpartnál, a több száz úszót vízimentők figyelik majd.

Idén négy különböző sportágban mérethetik meg magukat az utcalimpia résztvevői, a futás, a jóga és a street workout mellett szerepel a programban a Duna-átúszás. Újhelyi Botond, a szám 2017-es bajnoka, a program vezetője szerint egy jó kondícióban lévő, úszni magabiztosan tudó embernek nem okozhat gondot a táv teljesítése, azonban érdemes mentális szempontból is felkészülni a próbatételre.

"Az első meglepetés akkor éri az embert, amikor a parton szembesül vele, hogy ez bizony a Duna. Évente néhány órán keresztül van arra lehetőség, hogy az ember átússza a folyót a belvárosban, ez mindenki számára különleges élmény. A parttól ötven-száz méterre jön a következő meglepetés, ekkor nagyon erőssé válik a sodrás, itt igazán érezni a természet erejét. A táv nem túl hosszú, de fontos, hogy ne essünk pánikba" - idézte a kommüniké Újhelyi Botondot.

A szakértő azt tanácsolja az úszóknak, hogy nézzenek ki egy tájékozódási pontot a túloldalon és ahhoz viszonyítsák a helyzetüket, hiszen könnyű elsodródni.

Az eseményt a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat biztosítja, azokat az úszókat, akik elfáradnak, másodperceken belül kiemelik a vízből. Az úszófolyosót a szakértők a Duna egyik legbiztonságosabb szakaszának tartják, mert ott kevés az örvény.

"Tavaly egyetlen mentésre sem volt szükség, azoknak nyújtottunk segítséget, akik nem bírták erővel, vagy lesodródtak a pályáról. Tíz hajó lesz a pár száz méteres távon az úszók közelében, a fedélzetükön szakképzett vízimentőkkel, búvárokkal. A startnál is ugrásra készen áll majd egy kolléga, ha valaki rögtön a vízbe érkezést követően megijedne" - fejtette ki Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szolgálatvezetője.

Az eseményekre a jelentkezés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A Duna-átúszáshoz szükség van egy hónapnál nem régebbi orvosi igazolásra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során