Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 01. 14:42, csütörtök | Belföld
Forrás: HáziPatika.com

Tea vagy víz? Egyre megy

Tea vagy víz? Egyre megy

A legújabb kutatások szerint napi 4-6 bögre tea elfogyasztása legalább annyira alkalmas a szervezet hidratálására, mint egy liter víz.

Ez ellentmond annak az elképzelésnek, mely szerint a teafogyasztás dehidratálja a szervezetet a tea koffeintartalma miatt. A mostani kutatás során a tudósok nem találtak a teafogyasztással összefüggő kedvezőtlen élettani hatást.

A brit klinikai kutatásban 21 önkéntest kértek meg, hogy egy 12 órás periódus alatt négyóránként igyanak meg vagy egy bögre (240 ml) teát, vagy ugyanennyi tiszta, meleg vizet. A teába 20 ml félzsíros tejet is tehettek az önkéntesek, cukrot azonban nem.

A tesztet ezután megismételték hat bögre teával, ami körülbelül másfél liter tiszta víznek felel meg, hogy megvizsgálhassák a teafogyasztás élettani hatásait.

A tesztnapokon az önkénteseknek tartózkodniuk kellett a testedzéstől és a koffeines termékek, valamint az alkohol fogyasztásától. A kutatók rendszeres időközönként vérmintákat vettek, hogy figyelemmel kísérhessék a szervezet hidratáltságát.

"A tea úgy tűnik, nagyon is alkalmas arra, hogy hidratáljuk szervezetünket, ezen kívül a legtöbb teafajta flavonoidokban gazdag, ami egy erős antioxidáns és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit" - nyilatkozta dr. Carrie Ruxton étkezési tanácsadó.

A kutatás részletes leírása a British Journal of Nutrition című szaklapban olvasható.

Címkék: tea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott