Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. November 05. 21:23, hétfő | Helyi
Forrás: police.hu

Tárolóink biztonságáért

Tárolóink biztonságáért

Az elmúlt hetekben több bejelentés is érkezett Zala területéről alagsori tárolók feltöréséről,

melyek kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek lettek volna. Kérjük fogadják meg a cikkben olvasható tanácsainkat!
Általánosságban elmondható, hogy az alagsorokba ellenállás nélkül jutottak le, majd odalent az ajtókról egyszerűen lefeszítették, levágták a lakatokat.
Az alagsori tárolókban ritkán helyezünk el nagyobb értékű tárgyakat, ezért a biztonságukra sem fordítunk nagyobb gondot. Ám vannak olyan emberek, akiknek a „sok kicsi sokra megy” elvén keresztül ezek is zsákmányt jelenthetnek. S miközben mi, tulajdonosok arra gondolunk, hogy ezen eldugott helyiségek megközelítése nem is olyan egyszerű, a valóságban nagyon is könnyen hozzáférhetőek. Ráadásul odalent a lakók mozgása is gyér, így még kevesebb az esély a lebukásra.
Hogy is juthatnak be egyszerűen az elkövetők a ma már jellemzően számkombinációs zárral lezárt főkapun keresztül? Nagyon egyszerűen. Aki társasházban él, jól tudja, hogy milyen gyakran szólal meg a kaputelefon: postás jött, reklámújságokat hoztak, keresik a fogorvosi rendelőt, ügyvédi irodát, vagy egyszerűen csak mondanak egy nevet, hogy kihez jöttek. Még ma is hajlamosak vagyunk automatikusan a nyitógombhoz nyúlni, anélkül, hogy meggyőződnénk a kaputelefonban elhangzott állítás valóságtartalmáról. Nem szólunk vissza, hogy itt nem lakik ilyen nevű, hogy ez nem az iroda kaputelefonja, nem kérdezzük meg, hogy miért nem a közös képviselőt hívta…, egyszerűbb ajtót nyitni. S ebben a pillanatban a rossz szándékú emberek területen belül vannak, irány az alagsor. Gyors terepszemle, majd egy még gyorsabb mozdulat, s már lent is van lakat, visznek mindent, ami pénzzé tehető: élelmiszer, kerékpár, táska, volt – nincs. A tulajdonosok gyakran csak napok múlva veszik észre, hogy illetéktelenek jártak lakrészükben.
Kérjük, hogy az alagsori tárolókban elhelyezett értékeik megóvása érdekében fogadják meg az alábbi tanácsainkat!
- Mindig győződjenek meg arról, hogy kit engednek be a házukba! Amennyiben nem ismerik a feltelefonálót, inkább ne nyissanak ajtót!
- Az alagsori tárolókban csak olyan dolgokat tartsanak, melyek nem képeznek jelentősebb értéket!
- A tárolók nyílászáróinak védelmét erősítsék meg a bent tartott értéknek megfelelően! (Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztat, inkább odébbáll.)
- Amennyiben gyanús „felcsörgetést” tapasztal (pl. így karácsony közeledtével „adománygyűjtők” kérhetnek bebocsátást), jelezze!
- Amennyiben mégis megtörtént a baj, Önhöz betörtek, azonnal értesítse a rendőrséget a 107-es hívószámon! Kérjük, ne változtassa meg a helyszínt, mert az nagymértékben megnehezíti a nyomok rögzítését, s így az elkövetők felkutatását!
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság
IJ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.