Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Január 20. 18:41, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Tapolca részt vállalna a tavasbarlang üzemeltetésében

Tapolca részt vállalna a tavasbarlang üzemeltetésében

Tapolca önkormányzata részt vállalna a város legnagyobb idegenforgalmi attrakciója, a tavasbarlang működtetésében, annak fejében, hogy a bevételekből is részesülhessen

- mondta Császár László (Fidesz) polgármester pénteken az MTI-nek. A barlangot üzemeltető Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az MTI érdeklődésére közölte: Magyarországon a barlangok kizárólag a magyar állam tulajdonában, és a jogszabályok szerint a nemzeti parki igazgatóságok kezelésében állnak.

Császár László elmondta: a létesítményt évente több mint százezren látogatják, a helyi képviselő-testület döntése alapján kezdeményezték a tulajdonos magyar állam képviseletében eljáró szervezetnél és a nemzeti parknál, hogy az önkormányzat részvételével alapítsanak közös gazdasági társaságot.
Az alapító okiratban rögzítenék azt is, hogy az üzemeltetésre létrehozott cég tevékenységének eredményét meghatározott mértékben a Tapolcai-tavasbarlang fenntartásához szükséges karbantartási, és felújítási feladatokra kell fordítani - tette hozzá.
Hangsúlyozta: az évi mintegy százmillió forintos bevételű barlang üzemeltetésén azért változtatnának, hogy a közös működtetéssel csökkentsék a várost terhelő költségeket. Időszakosan és éves szinten is jelentős kiadást jelent a városnak a védett természeti értékhez köthető marketingmunka, mivel a kiadványok és kiállítási megjelenések költségének meghatározó hányadát Tapolca fedezi. Emellett a város biztosítja a látogatóknak a kulturált környezetet, a parkolást, és üzemelteti a turisztikai információs irodát.
A polgármester tájékoztatása szerint az ügyben még a nemzeti park válaszára várnak. Azt mondta, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park üzemeltetési költségei jóval alacsonyabbak a bevételnél, a városnak pedig nyereséget nem, csak költséget jelent a tavasbarlang. Szükségesnek tartanák egy a barlanghoz kapcsolódó fogadóépület létesítését is, amely megszüntetné a távozók és érkezők keveredésével jelenleg uralkodó "kaotikus állapotot", de a város nem nyújthat be pályázatot a tavasbarlangot érintő fejlesztésekhez. A közös nonprofit társaság ezt a problémát is orvosolná - vélekedett Császár László.
Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója azt közölte az MTI-vel, hogy Magyarországon a barlangok kizárólag a Magyar Állam tulajdonában, és jogszabály rendelkezése alapján a nemzeti parki igazgatóságok kezelésében állnak. "Nemzeti érdek, hogy a fokozottan védett Tapolcai-tavasbarlang értékeit óvjuk és megőrizzük, ezért a barlang üzemeltetését igazgatóságunk látja el" - mondta, hozzátéve, hogy jelenleg a barlang felújítását végzik uniós forrásból.
Elmondta, hogy folyamatban van egy korszerű látogatóközpont kialakítása, melyet szintén uniós forrásból a nemzeti park hoz létre. Véleménye szerint a felújított barlang és a tervezett látogatóközpont olyan turisztikai vonzerőt jelentenek a városnak, amely önmagában megsokszorozza az egyébként idelátogatók számát, így Tapolca fenntartható fejlődéséhez is hozzájárulnak. Hozzátette: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság minden olyan együttműködésre nyitott, amely fejleszti a turizmust, példaként a közös marketinget, és programcsomagok kidolgozását említette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.