Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 05. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tanítható-e az egészség?

Tanítható-e az egészség?

Van, hogy muszáj sokkolni, mert ma, szabadossággal teli világunkban csak így lehet hatékonyan felhívni a fiatalok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, és az egészségüket súlyosan károsító folyamatokra - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága által rendezett 'Tanulható, tanítható egészség' című konferencián, csütörtökön.

A családi kötelékek lazulása miatt a fiatalok manapság sok esetben csak ellenőrizhetetlen forrásokból, elsősorban az internetről, illetve a kortársaktól szerzik információikat. Ezért különösen fontos az iskolák és a pedagógusok szerepe az egészség megőrzésének oktatásában - mondta el a rendezvény ötletgazdája Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának konferenciáján.

Nem szabad álszemérmességből nem beszélni azokról a valóságos problémákról, amelyeknek a fiatalok nap mint nap ki vannak téve. Ez a konferencia egy párbeszéd megindítása, mely együttgondolkodást szeretne elindítani arról, hogy mikként lehet a fiatalok számára hitelesen, érthetően és hatékonyan átadni azt a tudást, amely segít számukra az egészségmegőrzésben, és kellőképpen felhívja a figyelmüket a veszélyekre – tette hozzá Csépe Valéria.

A tanácskozáson ezekre a veszélyekre hívták fel a figyelmet, s mutatták be a tudomány legújabb eredményeit az egészségnevelés fontos területein. Így próbálták megismertetni a pedagógusokkal, hogy az egyes tudományágak szakemberei, mely területeken tudják segíteni az új összetételű tantárgyakban megjelenő feladatok ellátását. Öt szakterület specialistája prezentálta azokat a társadalmi, pszichológiai, szociológiai és egészségnevelési kérdéseket, melyek megértése az új Nemzeti alaptantervben szereplő biológia-egészségtan oktatását segíthetik.

A konferencián Tompa Anna, az MTA doktora a globalizáció veszélyeiről, a fenntartható fejlődés lehetőségeiről beszélt, kiemelve azt, hogy az embernek nem szabad a természettel szemben visszaélnie helyzetével. Az agysérülések veszélyeiről értekezett Büki András, az MTA doktora, aki felhívta a figyelmet: nincs következmény nélküli agysérülés, a legkisebb balesetnek is lehet hosszútávon következménye, ezért különösen fontos a fej védelme. A fertőzések társadalmáról Barcs István, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszék megbízott vezetője beszélt, aki kiemelte a baktériumok csak egy kisebb része ártalmas, ezért felesleges a túlméretezett fertőtlenítés, azonban a védőoltások nagyon szükségesek. A humán papilloma vírus (HPV) okozta fertőzés veszélyeiről, gazdagon illusztrált prezentációval Mészáros Gyula klinikai főorvos tájékoztatott, rámutatva, hogy a HPV ellen jelenleg gyógyszer nincs, az élet megóvása miatt rendkívül fontos a védőoltás. Az öngyilkosság megelőzéséről, a depresszió és a reményvesztettség, mint közvetlen okozó tényezőről Perczel Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék vezetője tartott előadást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.