Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Szeptember 03. 20:32, hétfő | Helyi
Forrás: police.hu

Tanévnyitó iskolarendőrökkel (ORFK)

Tanévnyitó iskolarendőrökkel (ORFK)

2012. szeptember hónapban - a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában - kiemelt rendőri jelenlétet biztosít a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból ind

A rendőrség számára a gyermekek védelme, és a közlekedési nevelő munkában való aktív részvétel immár évtizedek óta az egyik legkiemeltebb feladat. A gyermekek a legsérülékenyebbek, legyen szó közúti közlekedési balesetekről, élet- vagy vagyon elleni bűncselekményekről, bármilyen rossz szándékú befolyásról vagy csak a tapasztalatlanságukból fakadó átgondolatlan döntésekről. Ők azok, akik életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt, a közlekedési helyzetekben, vagy - biztonságot nyújtó közeg híján - az élet más, számukra ismeretlen szituációiban. A tudatos közlekedési magatartás kialakításában, illetve a bűncselekmények megelőzésében, a felkészítésnek, a szülői példamutatásnak, a tanórai és a tanórán kívüli közlekedésre nevelésnek meghatározó szerepe van.

Az ORFK-OBB által támogatott iskolarendőr programnak is köszönhetően a gyermekek közlekedésbiztonsága terén - nemzetközi viszonylatban is - jelentős sikereket könyvelhettünk el. A hatályos közlekedéspolitikai koncepció báziséve, azaz 2001. óta a közúti közlekedési balesetben megsérült gyermekek száma mintegy 36%-kal (2461→1581) csökkent. A balesetben meghalt gyermekek vonatkozásában az adatok még „kedvezőbbek”. A 2001. évi 37 fővel szemben 2011-ben 12 gyermek vesztette életét közúti balesetben, mely csökkenés 68%-os!

Sajnálatos tény, hogy 2012. év első nyolc hónapjában már 18 gyermek vesztette életét közúti közlekedési baleset következtében (12 utas, 2 kerékpáros, 4 gyalogos). Ezért a rendőrségnek a továbbiakban is kiemelten kell kezelnie a gyermekek közlekedés-biztonságát, illetve az ezzel kapcsolatos prevenciós tevékenységet.

A rendőrség 2008. szeptember 1-jével hirdette meg „Az iskola rendőre” programot, amely az eddigi tapasztalatok alapján nagymértékben segítette a gyermekek védelmére irányuló átfogó bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. Az elmúlt négy tanév eredményeit és tapasztalatait értékelve elmondható, hogy a rendőri jelenlét miatt a gyermekek, a pedagógusok és a szülők egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat, valamint az is érzékelhető, hogy az iskolák környékén a gépkocsivezetők sokkal figyelmesebben, a közlekedési szabályokat betartva közlekednek.

Az előző tanévben „Az iskola rendőre” programban 2765 oktatási intézmény vett részt, a delegált rendőrök létszáma 2143 fő volt.

Az elmúlt napokban valamennyi iskolarendőr felvette a kapcsolatot az érintett oktatási intézményekkel, és tájékoztatást adtak a program folytatásáról. Kollégáink felkeresik azon általános iskolákat is, akik még nem csatlakoztak a programhoz és felkérik őket az együttműködésre. Valamennyi - a programhoz csatlakozott - oktatási intézményben elhelyezünk egy plakátot, amelyen megtalálható „Az iskola rendőre” neve és elérhetősége.Tanévkezdeti kampány

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (a továbbiakban ORFK-OBB) a 2012/2013-as tanévben a budaörsi Herman Ottó Általános Iskolát választotta az „iskolarendőr tanévnyitó” helyszínéül. Az elmúlt időszakban az iskola vezetése kiemelt figyelmet fordított a tanulók közlekedésre nevelésére, mely tevékenységet szakemberek által is elismert módon, magas színvonalon végzik.

A rendezvény keretében - az ORFK-OBB felajánlásából - az első osztályos tanulók közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot, valamint - Magyarországon először - láthatósági fényvisszaverő léggömböt kaptak.

2012. szeptember hónapban - a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában - kiemelt rendőri jelenlétet biztosít a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. Demonstratív jelenléttel kívánjuk elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, és ezeken a helyszíneken fokozott figyelmet fordítunk a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

Munkatársaink október hónapban felkeresik az érintett általános iskolákat és osztályfőnöki órák keretében tájékoztatják a diákokat a közlekedés veszélyeiről és a helyes közlekedési magatartásról. Amennyiben az oktatási intézmény vezetője erre lehetőséget ad, az iskolarendőr fogadóórát is tart az adott iskolában.

Szuperbringa program

A Rendőrség kiemelt feladatai között szerepel a kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása. A „Szuperbringa” programot, mely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedéstudományi Intézet, és az ORFK-OBB együttműködésében valósul meg a 2012/2013. tanévben is folytatni kívánjuk. Október hónaptól kezdődően az illetékes megyei kormányhivatal közlekedési felügyelőség szakembereivel közösen az oktatási intézményekben folytatjuk a gyermekek kerékpárjainak átvizsgálását. Amennyiben a jármű az előírásoknak megfelel, akkor a kerékpár vázára egy „Szuperbringa igazolást” (műszaki matricát) ragasztunk fel. Annak a gyermeknek, akinek kerékpárja nem felel meg a műszaki előírásoknak, egy szülőnek szóló tájékoztató levelet adunk át. Az előző tanévben 31 383 darab kerékpár került átvizsgálásra, melyből 10 256 (33%) felelt meg a fenti rendeletben foglaltaknak. A 2012/2013. tanévben a kerékpárok műszaki átvizsgálását célzó akciók során lehetőséget teremtünk a járművek egyedi azonosítóval történő ellátásra is (kerékpár gravírozás).
A „Szuperbringa” program keretében az általános iskolásokat a kerékpározás szabályaival, a jármű technikai kezelésével is megismertetjük. A tanulók a felkészítés során elsajátíthatják az önálló, szabályos, biztonságos és kulturált kerékpáros közlekedéshez szükséges alapvető elméleti és gyakorlati ismereteket. A felkészítést egy elméleti és egy gyakorlati vizsgával zárul. A „Kerékpáros igazolvány” megszerzésének feltétele az önkéntes tanfolyam elvégzése, valamint az elméleti és a gyakorlati vizsgán legalább 80%-os teljesítmény elérése. A tananyag elsajátítására és a vizsga letételére egy tanév áll rendelkezésre. Az előző tanévben 17 345 tanuló vett részt a „Szuperbringa” vizsgán, melyből 10 025 fő (58%) teljesítette az elméleti és gyakorlati követelményeket.

ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.