Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Február 07. 04:00, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Tajvani földrengés - Nőtt a halottak száma, sokan vannak még a romok alatt

Tajvani földrengés - Nőtt a halottak száma, sokan vannak még a romok alatt

Már tizennégy halottja van a szombat hajnali tajvani földrengésnek, a sérültek száma megközelíti az 500-at, 155 ember pontos holléte és állapota egyelőre ismeretlen.

A mentők a túlélők utáni kutatást az éjszaka folyamán is folytatják - számolt be a tajvani média helyi idő szerint szombaton késő este.
A 6,4-es erősségű földrengés Tajnan városban okozta a legsúlyosabb károkat, ahol egy összeomlott 16 emeletes épület romjai alatt találták eddig az áldozatok túlnyomó többségét. A városvezetés máris az épület tervezői és a kivitelezői munkájára vonatkozó nyomozást rendelt el.

Az interneten terjedő fotók és televízióban bemutatott képsorok drámai helyzetről árulkodnak. A helyszínen mintegy 4900 mentő dolgozik, 24 mentőkutyával, valamint 146 járművel és öt helikopter is a rendelkezésükre áll. Eddig csaknem 350 embert helyeztek biztonságba, közülük 257-et emeltek ki a romok közül.

A kimenekítettek elhelyezésére átmeneti szállásokat alakítottak ki, de szállodák sora ajánlott fel legalább 3 napra díjmentesen szobákat az átmenetileg hajléktalanná váltak számára. A rászorulóknak önkéntesek 15 helyszínen meleg ételt osztottak.

Az oktatási tárca közölte, hogy elsősorban Tajnan és Kaohsziung területén 289 iskolaépületben keletkezett kár, egy általános iskolás diáklány meghalt, 7 megsérült a földrengés során. Az agrárszektort, illetve a helyi gazdálkodókat körülbelül 306 ezer amerikai dollárnak megfelelő kár érte.

A legfrissebb hírek szerint helyreállt az áramszolgáltatás annak a 173 ezer lakásnak a többségében, ahol a katasztrófa miatt órákon át nem volt villany, de 899 otthonban továbbra sincs. A 400 ezer háztartásból, ahol a vízszolgáltatás szünetelt, 150 ezerben már van folyóvíz. Az illetékesek azt is közölték, hogy Tajvan három atomreaktorának működésében nem okozott zavart a földrengés.

A dél-tajvani vasúti közlekedésben továbbra is vannak fennakadások, de egy korábban lezárt vonalon helyreállt a gyorsvonatok forgalma. A késések 68 ezer ember utazását hátráltatták a holdújévi utazások finisében.

Mindezzel egy időben országos adakozás indult, amelynek során vállalatok, segélyszervezetek, magánszemélyek eddig már 23,9 millió amerikai dollárnak megfelelő összeg gyűjtöttek össze. A kínai Vöröskereszt 303 ezer dollárnak, míg a makaói 50 millió dollárnak megfelelő segélyt ajánlott fel.

A földmozgás helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt, 15 kilométeres mélységben. A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése