Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Január 14. 21:31, hétfő | Helyi
Forrás: keszthely.hu

Tájékoztató a tűzoltás téli rendkívüli időjárási körülmények esetén történő biztosítására

Tájékoztató a tűzoltás téli rendkívüli időjárási körülmények esetén történő biztosítására

TÁJÉKOZTATÓ

tőzoltás téli rendkívüli idıjárási körülmények esetén történı biztosítására (oltóvíz-szerzési helyekmegközelíthetısége, tőzivíz-források fagymentesítése, tőzoltási-felvonulási terület és az épületekbiztonságos elhagyását lehetıvé tevı útvonalak síkosság-mentesítése, stb.).

A tőzoltó-vízforrások és tartozékaik felülvizsgálata.
A tőzoltó-vízforrások üzemképességérıl, megközelíthetıségérıl, fagy elleni védelmérıl, azelıírt rendszeres ellenırzések, karbantartások, javítások és nyomáspróbák elvégzésérıl azoltóvíz hálózat üzemben tartásáért felelıs szervezet gondoskodik

Tőzcsapok: A közterületi tőzcsapok üzemképességéért a közüzemivízhálózat üzemeltetıje a felelıs. Az elmúlt években az újlétesítésekkel egyre több magánterületen létesült tőzcsap. A fél évesfelülvizsgálaton túl rendeltetésszerő üzemben tartásáért a területtulajdonosa a felelıs. Érdemes odafigyelni a tőzcsap
fagymentesítésére még a januári hidegek beállta elıtt. A föld alattielzárók, tolózár esetén (képen tőzcsap elıtt) annakhozzáférhetıségét, még a fagy beállta elıtt tisztító tereprendezésselkell biztosítani. A tőzcsap és vízelzáró táblák meglétét (fényképkerítésre rögzítve) azok pótlását a havazás elıtt érdemes ellenırizni,
hogy szükség esetén a szerelvények megtalálása (föld alattitőzcsapok), a tábláról leolvasható információk ismerete havazástkövetıen se okozzon nehézséget.

Tüzivíztározó medencék: A medence kialakításának csak a tervezı fantáziája szabott határtígy minden esetben egyedileg kell megvizsgálni a fagymentesítési lehetıséget. Ami mindenmedencénél azonos az a kb. 80 cm magasságban „A” jelő tömlı csatlakozóval ellátottvízkivételi pont. A vezeték fagyhatár feletti részébıl kell a beépített háromjáratú csappal,vagy tolózár és ürítı segítségével a bent lévı vizet leereszteni. A rendszer állagmegóvásán túlaz üzembe helyezést is gyorsan kell tudni megoldani így tanácsos amennyiben „trükkös”megoldással lehet a vízkivételt biztosítani azt tartós felirattal a vízkivételi csonknálmegjelölni.

Közlekedési, tőzoltási felvonulási utak, területek biztosítása:
Téli idıszakban a tőzoltási területen is a havat el kell takarítani, a hó eltakarításnál fokozottfigyelmet kell fordítani arra, hogy a terület közterületi bejáratánál, valamint a felvonulásiterület és védett épület között hótorlasz ne jöjjön létre.
A tőzoltási területet megközelítési útvonalat közterületen valamint magánterületen is a fentijogszabálynak megfelelıen kell karbantartani.
Országos Tőzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelete (továbbiakbanOTSZ) alapján a: Tőzoltási felvonulási út: a tőzoltási felvonulási terület megközelítésére szolgáló megfelelıteherbírású, szilárd burkolatú, a tőzoltógépjármővek közlekedésére alkalmas út.Tőzoltási felvonulási terület: e rendeletben meghatározott az építmények tőzoltására,mentésre szolgáló a homlokzat elıtt létesített, megfelelı teherbírású, szilárd burkolatú terület(út) – amelynek méretét a tőzvédelmi szakhatóság állapítja meg -, s amely a tőzoltás technikaieszközeinek (emelıkosaras gépjármő, gépezetes létra, gépjármőfecskendı), és atőzoltóegységek a rendeltetésszerő mőködésének feltételeit biztosítja.
575. § 224. Tőzoltási út, terület és egyéb utak (2) A létesítmény közlekedési, tőzoltásifelvonulási útvonalait, területeit, valamint vízszerzési helyekhez vezetı útjait állandóanszabadon és olyan állapotban kell tartani, amely alkalmas a tőzoltó gépjármővekközlekedésére és mőködtetésére.

Épületekbıl kivezetı menekülési útvonalak:
Biztosan közös bennük, hogy a közvetlen szabadba jutást segítik elı. Takarításnál fokozottankell figyelni, hogy az épület elıtti belépı, feljáró takarításánál a felületet ne mossuk fel. Méga meleg víz használata is biztos lefagyást eredményezhet fagypont alatti hidegben. Azidıjárásból adódó fagyások, csúszós felületek megszüntetésére is oda kell figyelni, mertszükség esetén a menekülésre szolgáló útvonal képezheti a veszélyforrást.A rendszeres közlekedésre nem használt nyílászárók, vészkijáratok nyitását akadályozóhóréteg eltakarítását sem szabad számon kívül hagyni, meg kell gyızıdni, hogy a talajfelfagyását követıen is akadálymentesen nyithatók a vészkijárati ajtók.Biztonságunk megırzése a téli rendkívüli idıjárási körülmények esetén is ugyan olyanfontos mind máskor. Hivatásos tőzoltók munkáját, saját biztonságuk megırzését a fentipontok betartása megkönnyíthetik.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége

IJ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.