Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Február 27. 09:32, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Tagadta bűnösségét a hitelcsalások elkövetésével vádolt férfi

Tagadta bűnösségét a hitelcsalások elkövetésével vádolt férfi

Tagadta bűnösségét a hitelcsalások folytatólagos elkövetésével vádolt türjei férfi a Keszthelyi Városi Bíróságon pénteken megkezdődött büntetőperben.

Az ügyben az elsőrendű vádlott, Kalányos András mellett a férfi 19 társát - közöttük egy ingatlanforgalmazót és egy ügyvédet - folytatólagosan, illetve társtettesként elkövetett csalásokkal és magán-okirathamisítással vádolják.
A bűncselekményeket a férfi az ügyészség szerint szervezetten és rendszeres anyagi haszonszerzés céljából követte el. Valótlan tartalmú hitelkérelmek és ingatlan-értékbecslések segítségével számos ingatlanra azok valós értékének a többszörösét vették fel hitelként, s azt később az érintettek nem tudták fizetni, csak egy-két részletet.
A pénzintézetnek az ügyletekkel csaknem 44 millió forintos kárt okoztak; a 11 vádpont közül hét esetben adásvételhez, négyben pedig jelzálogkölcsönhöz igényeltek devizahitelt. Az ügy másodrendű vádlottja, az ingatlanforgalmazással és értékbecsléssel foglalkozó Somlyai Szilárd az előzetes letartóztatásáig a Jobbik keszthelyi elnöke volt, a harmadrendű vádlott pedig az anyja, az adásvételi szerződéseket elkészítő ügyvéd, Széll Irén.
A pénteki tárgyaláson elhangzott, hogy Kalányos András 2007 és 2009 között több zalai lakóházat megvásárolt, egyenként 1,5 és 3 millió forint közötti vételárért, majd azokat rövid időn belül az eredeti vételár többszöröséért értékesítette a hozzátartozóinak, ismerőseinek, s ehhez a vevők banki hitelt igényeltek. A folytatólagosan, felbujtóként elkövetett csalással vádolt rokkantnyugdíjas férfi tagadta bűnösségét, érdemi vallomást azonban nem tett a bíróságon.
Az ügyészség összesen húsz embert vádolt meg hitelcsalással, a hitelek fedezetéül felajánlott ingatlanokat Somlyai Szilárd a vád szerint azok valós értékének a többszörösére értékelte fel, és közreműködött a hitelek ügyintézésben is.
A bíró által felolvasott vallomása szerint az elsőrendű vádlott az egyik, 1,5 millió forintért vásárolt türjei ingatlanjának az eladásakor felkereste Somlyai Szilárdot, akivel közölte, hogy hétmillió forintért eladná a házát B. Eszter negyedrendű vádlottnak. "Szilárd ezt az ingatlant megnézte, lefotózta, és azt mondta, el tudja intézni rá a hétmilliós kölcsönt. Ezért neki bizonyos százalékot kell majd adni" - tette hozzá a férfi.
Az adásvételi szerződés szerint azonban az ingatlan 14 millió forintért cserélt gazdát, s ehhez a bank 7 milliós kölcsönt folyósított a szerződést elkészítő Széll Irén ügyvéd számlájára. A vádlott vallomásában azt állította, hogy nem tudott a szerződésben szereplő magasabb összegről, az elkészített papírokat aláírta. Amikor a hitel megérkezett, az ügyvédi irodában találkoztak, és szétosztották a pénzt. Ebből a vallomása szerint kevéssel több mint hatmillió forintot kapott meg. A sikeresen zárult ingatlanügyletet több hasonló követte a vádirat szerint, értékbecslőként és a hitelek ügyintézőjeként minden esetben Somlyai Szilárd, ügyvédként pedig édesanyja, Széll Irén szerepel.
A per tárgyalása február 29-én további vádlottak meghallgatásával folytatódik a Keszthelyi Városi Bíróságon. A pénteki tárgyaláson a sértett pénzintézet képviselője nem jelent meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma