Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Január 20. 18:54, péntek | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Átadták a Makovecz Imre tervezte makói fürdőt

Átadták a Makovecz Imre tervezte makói fürdőt

Átadták pénteken a Makovecz Imre tervezte új makói fürdőt, amely a tavaly szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas művész egyik utolsó és legnagyobb munkája.

Az új fürdő, a Hagymatikum átadásával új korszak, a turizmus korszaka kezdődik el Makón – mondta az ünnepségen Buzás Péter (MSZP) polgármester.
A fürdő üzemeltetése száz embernek ad munkát, a beruházás néhány év alatt azonban további négy-hatszáz új álláshelyet teremt a városban a vendéglátás, a kereskedelem és az idegenforgalom fejlődése révén – hangsúlyozta a politikus.
Az előkészületi munkálatokkal együtt mintegy 4 milliárd forintos fürdőberuházáshoz a makói önkormányzat több mint másfél milliárd forintot nyert a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán. Az idegenforgalmi beruházáshoz kapcsolódóan 1,3 milliárd forintból – szintén uniós támogatással – megújul Makó belvárosa, és hamarosan egy 500 millió forintos turisztikai fejlesztés is elkezdődik a Maros-parton – tudatta a polgármester.
Kovacsics Imre fürdőigazgató elmondta, bár a 12 ezer négyzetméteres alapterületű, 800 négyzetméteres vízfelületű Hagymatikumban működik az ország egyik legnagyobb szaunarészlege tucatnyi különböző szaunával, az egyik legjelentősebb gyógyászati részlege csaknem negyven kezelővel, a fő turisztikai vonzerőt mégis a Makovecz Imre tervezte egyedülálló épület jelenti.
A fürdőkomplexum formáját meghatározzák a Makovecz Imre munkáira jellemző ívelt kupolák, égbetörő kecses oszlopok és a ragasztott fa tetőszerkezetek. Az épület négy funkciójában és stílusában is elkülönülő részre osztható. A makói termálvizet és a Maros gyógyiszapját hasznosító gyógyászati részlegben beltéri és kültéri gyógymedence, gyógytorna-medence, súlyfürdő található. A mellette épült blokkban szauna világ, gyermekmedence, étterem és öltöző várja majd a vendégeket. A fürdő látványának meghatározó eleme a kör alakú fogadóépület, és a hasonló alaprajzú, toronnyal kiegészített részleg, ahol három élménymedence szolgálja a kikapcsolódást.
A szakember reményei szerint a fürdő már az idei évben is 600-700 ezer vendéget fogad. A hazai mellett már jelentős az érdeklődés Romániából és Szerbiából is, s a Hagymatikum nyitását 50-60 millió forintos marketingkampány kíséri – tudatta az igazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.