Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 14. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Szombaton ismét tárgyal a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága

Szombaton ismét tárgyal a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága

Szombaton folytatódnak a tárgyalások a kormány és a pedagógus-sztrájkbizottság között - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a felek keddi tárgyalása után, Budapesten.

A tárca vezetője újságírók előtt pozitív hangvételűnek nevezte a tárgyalásokat, ugyanakkor jelezte: azon követelés ügyében, hogy ne vezessék be januártól az új rendszert, nem közeledtek az álláspontok.
Balog Zoltán úgy látja, szükséges ennek a folyamatnak a gyors levezénylése, azért is, hogy utána be tudják vezetni a pedagógus-életpályamodellt.
A miniszter azt mondta: az életpálya és a béremelés ügyében nem egymással van vitájuk, hanem az Európai Unióval, hiszen a szervezet kéri az e célra elkülönített összeg zárolását. Hozzátette, bízik abban, hogy eljön a pillanat, amikor a magyar költségvetésben ténylegesen megjelennek a szükséges pluszforrások.
Balog Zoltán azt ígérte, a pedagógusok lesznek az elsők, akiknek a béremelésére fordítják azokat az összegeket, amelyeket a jövő évi költségvetésben szeretnének látni. Kitért arra: azt kérte, hogy azt a békét, ami ma az iskolákban van, próbálják megőrizni, és a szakszervezeteket ebben működjenek együtt.
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke közölte: a parlament előtt lévő, a köznevelési intézmények átadás-átvételének részleteit tartalmazó törvényjavaslathoz konkrét módosító javaslatokat küldenek csütörtökig az oktatási államtitkárságnak. Értékelése szerint nagyon kemény, de konstruktív megbeszélést tartottak kedden.
A szakszervezeti vezető hozzátette: követeléseik világosak és nyilvánvalóak. Továbbra is azt szeretnék, hogy a közoktatási intézmények állami fenntartásba vétele ne történjen meg január elsejével. Ebben a kérdésben valóban nem közeledtek az álláspontok - erősítette meg.
A pedagógus-életpályamodellről, amely a minősítési rendszerről, foglalkoztatáspolitikai kérdésekről egyaránt szól, szombaton tárgyalnak - mondta. Ez azért nagyon fontos, mert ma a közoktatási intézményekben a pedagógusok a leginkább a munkahely elvesztésétől félnek - tette hozzá.
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az esetleges sztrájkra vonatkozó felvetésre azt mondta: azért ültek le tárgyalni, hogy a sztrájkot elkerüljék. Hozzátette, hogy amíg van lehetőség az egyezségre, addig nem gondolkodnak sztrájkban, de a munkabeszüntetés lehetősége fennáll.
Közölte: látják, van olyan szándék, amely azt mutatja, hogy a kormány megegyezésre törekszik, és ők remélik, hogy ez a szándék valóban komoly. Olyan megállapodást szeretnének, amely felfüggeszti az új rendszer január elsejei bevezetését - tette hozzá.
Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy nincs sztrájkkészültség. Ezt jelzi, hogy pluszmunkát vállaltak, azaz szombaton is dolgozni fognak - fűzte hozzá a miniszter, utalva a következő tárgyalási fordulóra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során