Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. November 21. 09:15, csütörtök | Helyi
Forrás: tvkeszthely.hu

Szobrot állítottak Szent Erzsébet tiszteletére

Szobrot állítottak Szent Erzsébet tiszteletére

Árpádházi Szent Erzsébet tetteire emlékeztek Keszthelyen. A róla elnevezett téren szobrot avattak a végtelenségig alázatos életet élő szent tiszteletére, aki egész életében a szegényeken segített.

A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom előtt gyülekeztek az emberek szombaton, hogy a dicsőséges Szent Erzsébet legendáját felelevenítsék. A kis csoport imádság után dalban is megemlékezett II. András magyar király és Merániai Gertrúd lányáról. Különböző nemzetek zászlaja alatt vonultak végig a városon. Megidézve a XIII. század egyik legnagyobb szentjét, Árpádházi Szent Erzsébetet, aki hazánkból, Sárospatakról indulva gondoskodott a szegényekről. Életét számos csoda kísérte. Már fiatalon is szentként tisztelték; a felebaráti szeretet szentje, így hívták. Nem ijedt meg a környezete rosszallásától, segített még férje - Türingiai Lajos - halálát követően is. A legenda szerint, hogy ne tiltsák meg neki a jótékonykodást, a kenyérosztást, rózsákat hazudott a kosarába. Isten a kenyeret rózsává változtatta, így mentette fel a hazugság alól.

Az egyik legnépszerűbb női szentről öt évvel ezelőtt teret neveztek el Keszthelyen. A rózsalugassal körbevont tér egy pályázat útján valósult meg a gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület közreműködésével. A téren avatták fel november 16-án Túri Török Tibor szépmíves alkotását. A 70 kg súlyú Szent Erzsébet szobor még nincs kész. A lehulló rózsák egy-két héten belül felkerülnek a posztamens felső részére.

Az alkotót a Nemzeti Kör kérte fel a szobor elkészítésére. A szobrot a fő téri templom plébánosa, Szabolcs atya áldotta meg. Az áldást követően a szobrot azt az alkotó és Csótár András önkormányzati képviselő leplezte le.

A megemlékezés alkalmat adott arra, hogy olyan magyar ember alakját idézzük fel, aki emberségével értéket mutat ma is az egész világon.

ij

Címkék: emlék, szentek, szobrok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére