Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Október 21. 08:00, szerda | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Szíria – együttműködnek az amerikaiak és az oroszok

Szíria – együttműködnek az amerikaiak és az oroszok

Létrejött az egyezség az amerikai és orosz harci gépek közötti konfliktus megelőzéséről

Egyetértési memorandumot írtak alá kedden az amerikai és az orosz fegyveres erők képviselői egyebek között azokról a lépésekről, amelyek segítségével minimálisra csökkenthető a két országnak a Szíriában párhuzamosan légicsapásokat végrehajtó gépei közötti véletlen konfliktus lehetősége - jelentette be kedden a Pentagon.
Peter Cook, az amerikai védelmi tárca szóvivője szerint a dokumentum teljes szövegét Oroszország kérésére nem hozzák nyilvánosságra. Ugyanakkor elmondta, hogy az konkrét, a repülőgépek személyzete által követendő előírásokat tartalmaz, valamint földi "forró vonalat" létesít a két fél között az egyeztetett frekvencián folytatott légi kommunikáció összeomlása esetére.

A memorandum értelmében a felek munkacsoportot állítanak fel a további teendők megvitatására.

Cook szerint a protokoll a repülőgépek közötti biztonságos - a szóvivő által konkréten meg nem nevezett - távolság fenntartására szólít fel. A megállapodás nem irányoz elő együttműködést semmilyen területen, így a célpontokra vonatkozó értesülések megosztásában sem.

Moszkvában Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes a memorandum aláírását "fontos gyakorlati jelentőséggel" bíró pozitív lépésnek nevezte. Antonov szerint a felek állandó kommunikációs csatornákat hoznak létre és "meghatározzák a válsághelyzetekben való együttműködés mechanizmusát, beleértve a kölcsönös segítségnyújtást".

A miniszterhelyettes szerint az amerikaiak ígéretet tettek rá, hogy az egyeztetett szabályokat az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni nemzetközi koalíció többi tagjával is elfogadtatják.

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta közel-keleti országban a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Az amerikai harci repülők egy évvel ezelőtt kezdték meg légicsapásaikat az Iszlám Állam ellen, előbb Irakban, majd Szíriában. Az amerikaiak vezette IÁ-ellenes koalícióhoz több mint hatvan ország csatlakozott.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden bejelentette, hogy John Kerry külügyminiszter szerdán Európába és a Közel-Keletre indul, hogy a szíriai válság megoldásáról és a fokozódó izraeli-palesztin erőszakcselekmények mérsékléséről tárgyaljon. Kerry a tervek szerint találkozik majd Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, valamint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.