Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2011. December 20. 14:46, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szigorú étrend az agyi frissesség kulcsa?

Szigorú étrend az agyi frissesség kulcsa?

Fiatalon tarthatjuk agyunkat, ha keveset eszünk, legalábbis erre utal olasz kutatók egérkísérleteinek eredménye.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn közzétett tanulmány szerint a normál étrend kalóriamennyiségéhez viszonyítva 70 százalékos energiatartalmú diétán tartott állatok agyi funkciói sokkal jobbak voltak, mint hagyományosan táplált társaiké. A kutatásból az is kiderült, hogy a kalóriamegvonás következtében több keletkezett a CREB1 jelű fehérjéből, amely közreműködik a hosszú élettartammal és a jó agyfunkciókkal összefüggő gének aktiválásában.

„Reméljük, megtaláljuk a módját, hogy miként aktiválhatjuk a CREB1-et, például új fejlesztésű gyógyszerekkel, hogy fiatalon tarthassuk az agyat a szigorú diéta nélkül is” – mondta el Giovambattista Pani kutatásvezető, a római Katolikus Egyetem patológiai intézetének munkatársa. Korábbi kutatások is megmutatták már, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrenden tartott egereknek jobbak a kognitív képességei, könnyebben tanulnak, jobb a memóriájuk, kevésbé agresszívak és nagyobb eséllyel kerülik el az Alzheimer-kórt. Azt azonban eddig nem írták le a kutatók, hogy pontosan mi áll a jelenség hátterében.

A kísérlethez olyan génmódosított egereket is használtak, amelyeknél hiányzott a CREB1 jelű fehérjét kódoló génváltozat. Megfigyelték, hogy náluk hiába csökkentették az eleség energiatartalmát, ugyanolyan öregedési jelek bukkantak fel agyukban, mint a bőséges étrenden tartott állatoknál. „Ez arra utal, hogy most először sikerült egy olyan közvetítőt azonosítanunk, amely befolyásolja, hogy a diéta miként hat az agyra” – tette hozzá Pani.

Címkék: agyi funkció, diéta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.