Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Szeptember 29. 11:00, kedd | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Szicíliában is újból kötelező a szájmaszk viselése szabadtéren

Szicíliában is újból kötelező a szájmaszk viselése szabadtéren

Szicília szigetén elrendelték a szájmaszk kötelező használatát szabadtéren, miközben országos szinten az aktív fertőzöttek száma ötvenezer fölé emelkedett hétfőn, először május 27. óta.

Nello Musumeci szicíliai kormányzó rendelkezése szerint szeptember 30-ától ismét kötelező lesz a szájmaszk viselése nemcsak zárt térben, hanem a szabadban is. Hatéves kortól mindenkinek viselnie kell még az utcán is, ha nem biztosított a személyek közötti legalább egyméteres távolság. Kivételt csak családtagok jelentenek, tehát szülő és gyermeke egymás mellett sétálhat maszk nélkül, ha közelükben nincsen más.

Szicíliában a többi tartományhoz hasonlóan május 18-án oldották fel a szájmaszk kötelező használatát.

Ezen kívül a szicíliai repülőtereken és kikötőkben gyorstesztelést vezetnek be az Európai Unióból és az EU-n kívülről beutazó olaszok és külföldiek számára. Az óvintézkedések október 30-ig érvényesnek.

A kormányzó azzal indokolta a szigorítást, hogy az ötmilliós szigeten jelentősen emelkedett a szűrt fertőzöttek száma: az utóbbi huszonnégy órában százkettővel nőtt a betegek száma, közülük hatvanegy esetet Palermóban diagnosztizáltak, valamint egy beteg meghalt. Az aktív betegek száma megközelítette a háromezret, kétszázkilencvennégyen vannak intenzíven.

Kötelezővé tették a szájmaszk használatát többek közt már Campania tartományban, a pugliai Foggia városában, a liguriai Genovában és La Speziában is.

Az egészségügyi tárca adatai szerint egy nap alatt 1494 új beteget szűrtek a korábbi 1766 után. Az aktív fertőzöttek száma ismét túllépte az ötvenezret, amely utoljára május 27-én volt ilyen magas. Akkor azonban a járványgörbe lefelé ívelt, és július végére az aktívak száma tizenkétezerre csökkent, majd ismét emelkedésnek indult.

Kórházban 2977 beteg van, intenzív osztályon 264. Az utóbbi két napban a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma napi tízzel emelkedett. A legtöbb új fertőzettet Campania tartományban mérték majdnem háromszáz esettel, Lazióban kétszáztizeneggyel, Venetóban száznyolcvanhárommal.

Egy nap alatt tizenhat beteg halt, számuk napok óta majdnem ugyanannyi. A halottak száma elérte a 35 851-et.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizáltak száma elérte a 310 ezret.

Francesco Boccia, a regionális ügyekért felelős miniszter bejelentette, hogy a kormány év végéig kívánja meghosszabbítani a korábban október közepéig bevezetett egészségügyi veszélyhelyzetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése