Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Szeptember 23. 09:16, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Szerelésben és célzásban versenyeznek az ország tűzoltói Zalában

Szerelésben és célzásban versenyeznek az ország tűzoltói Zalában

Kismotorfecskendők szerelésében, a tömlők lefektetésben és összeszerelésében, valamint a vízsugarakkal történő precíz célzásban mérik össze tudásukat az ország legjobb tűzoltói a jövő hét végén Zalaszentivánon.

Az idén harmadszor útjára indított, a tűzoltók körében egyre népszerűbb országos kismotorfecskendő-szerelési bajnokság ötlete Zalában fogalmazódott meg, s idén az állami, az önkormányzati, az önkéntes, illetve a létesítményi tűzoltók a többfordulós bajnokság zárásaként a zalai településen versengenek majd egymással - tájékoztatta a zalai katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.
Farkas Diána felidézte, hogy Bangó Szilárd, a zalaegerszegi tűzoltóság egykori parancsnoka és Nemes István, a keszthelyi tűzoltóság nyugállományú, de a balatongyöröki önkénteseknél még aktív tagja álmodta meg és indította el 2010-ben a tűzoltók sajátos sportversenyét.
A kismotorfecskendő-szerelés során a versenyző csapatok a valós tűzesetek oltásakor is alkalmazott szerelést hajtják végre, amelynél kiemelten fontos az összeszokott csapatmunka. Egy jól felkészült versenyző apró hibája miatt a legjobb csapat is az utolsó helyen végezhet, mert sokszor csak tizedmásodperceken vagy századmásodperceken múlik egy-egy helyezés sorsa - mondta a szóvivő.
A "tűzoltósportok" körében ez az egyik legösszetettebb, mert a fordulók között szükség van a kismotorfecskendők folyamatos karbantartására és tuningolására, másrészt a végrehajtás során a tömlőfektetés és -szerelés szélsebes végrehajtása után a vízsugarakkal precízen kell célozni.
A versenysorozat idén tíz futamból áll, Tolcsva, Hegykő, Akasztó, Sárosd, Püspökladány, Böhönye, Budapest, Balatongyörök, Pécs és Zalaszentiván volt a helyszíne az eddigi fordulóknak. A zárófutamot szeptember 28-án, szombaton tartják a zalaszentiváni sportpályán, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Zalaszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében.
Az idei évtől a bajnokság társadalmi fővédnöki tisztségét Kövér László, az országgyűlés elnöke tölti be.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt