Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Június 07. 21:09, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Szárnyasoltárt ajándékozott a muravidéki magyarságnak Zala megye

Szárnyasoltárt ajándékozott a muravidéki magyarságnak Zala megye

A történelmi Zala megye fennállásának ezer éves évfordulójára készült Nemes László festőművész szárnyasoltára, amelyet a megye ajándékként adott át csütörtökön a szlovéniai Lendván a muravidéki magyarságnak.

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK), valamint a Zala Megyei Önkormányzat és a Vas Megyei Önkormányzat közötti hagyományos éves együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásának alkalmából Manninger Jenő (Fidesz), a zalai közgyűlés elnöke elmondta: a 2009-es évfordulóra Zala megye jelentős kulturális eseményekkel készült az egykori központ Zalaváron, és az évfordulót az ünnephez méltó műalkotással is meg akarták örökíteni.
Nemes László történelmi alakokat ábrázoló szárnyasoltárának elhelyezésére sem Zalaváron, sem Zalaegerszegen a megyeházán nem volt mód, ezért kerestek és találtak helyet Lendván, a város Makovecz Imre által tervezett színház- és hangversenytermében. Manninger Jenő hozzátette: a történelmi megye múltját jelképező alkotás "nem bánthatja mások érzelmeit", hiszen azt jelképezi, hogy kulturális értékeinket meg kívánjuk őrizni.
A Zala megye kulturális nagyköveteként bemutatott alkotó azt mondta, hogy a közösség és az egyén számára is fontos az emlékezés. Nemes László kiemelte, hogy munkája a Zalához kötődő történelmi személyiségeket ábrázolja, "akikben hiszünk erkölcsileg és eszmeileg is, akikhez kötődnünk kell, hogy a múlt, a jelen és a jövő egybeépüljön".
A két magyarországi megye és a szlovéniai magyar kisebbségi szervezet hagyományosan évente megújuló együttműködési megállapodásával kapcsolatban Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke kifejtette: önmagában az is jelentős, hogy a nehéz gazdasági helyzetben huszadik alkalommal is sikerült aláírni a megállapodást. Emlékeztetett arra, hogy a két megye már több mint húsz éve kitartó támogatója a muravidéki magyarságnak, e nélkül a közösség kultúrája, nyelve, zenéje, néptánca nem tartana ott, ahol ma van.
Manninger Jenő szerint a megyék megváltozott szerepe ellenére a kapcsolat az újonnan létrejött intézményfenntartó központok jóvoltából fennmarad. Továbbra is megtarthatják a határ két oldalán a levéltári kutatótáborokat és a zalai kulturális szakemberek muravidéki munkájának feltételeit a jövőben is biztosítják. Különösen fontosnak nevezte, hogy a fiatalok közösségi tevékenységét és helyben maradását támogatni tudják.
Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy számukra különösen nagy felelősség, hogy Vas megyében él a magyarországi szlovén kisebbség. "Nemcsak lelkileg felelősségünk, de intézményesített szinten is fenn kell tartani ezt a rendszert" - fejtette ki. Hozzáfűzte: kiváló a kapcsolat a magyarországi és a külhoni kisebbségekkel, a közös sikeres pályázatok pedig azt bizonyítják, hogy lehet forrásokat szerezni az együttes célokhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe