Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2010. November 26. 06:55, péntek | Helyi
Forrás: Balatoni Hírek

Szálkás, de a miénk: halcentrumokban sülne a balatoni keszeg

Szálkás, de a miénk: halcentrumokban sülne a balatoni keszeg

Látni, pucolni megenni, halcentrum kialakításról tárgyal a Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. a siófoki önkormányzattal. – Régóta működik a halboltunk a telephelyünknél, a tulajdonjoga az önkormányzaté; ezt szeretnénk kibővíteni

A város részéről van fogadókészség a terveink iránt, tavasszal akár el is kezdődhet a halcentrum (a végleges elnevezését még nem találtuk ki) kivitelezése. Amennyiben a siófoki beválik, a nagyobb Balaton-parti városokban hasonló egységeket lehetne kialakítani. Az első számú cél természetesen a halfogyasztás népszerűsítése.

Balatoni busából kellett étekremekeket kitalálniuk a múlt heti Halra magyar, halra bor! étteremverseny résztvevőinek; két siófoki vendégváró, az Öreg Halász és a Fogas vett ebben részt. Ott is elhangzott: nem tud halat enni a magyar, már a szálka is zavarja, s a hal elkészítésének nagyon kevés módját ismeri. Az éttermek séfjei azonban bebizonyították, hogy az amúgy lenézett, valójában sokkal inkább ismeretlen busából is készíthetők kiváló étkek.

A Balatonból kifogott busa és angolna jelenleg külföldi importra megy. – A leendő halcentrumok is felhasználhatnák ezeket a parton, eladásra vagy sütésre – folytatta Varga László. – S akkor a turista nem csak hekkel találkozna és a horgász sem csak süllőt akarna fogni, hanem például keszeget.

A Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elárulta azt is: tervbe vették, hogy a siófoki halászati kikötőt alkalmassá teszik horgászcsónakok lehelyezésére. A pecások biztonságos területről, legálisan, könnyebben tudnák így megközelíteni a vizet. Varga szerint ez a halcentrumnál is kevesebb befektetést igényel, akár már jövőre működhet, ha a területgazda önkormányzat erre is áldását adja.

Kevesebbet panaszkodnak a horgászok

Kevesebb a horgászpanasz, amióta az egyesületek képviselőit rendre meginvitálják a haltelepítésekre – állítja Bana Sándor, a Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese. A korábbi években gyakran lehetett hallani a pecásoktól: nincs hal a Balatonban. Csak most ősszel mintegy félmillió darab pontyot, ötvenezer süllőt és tízezer compót telepít a tóba a társaság. Bana Sándor szerint az idén több fogyott az éves horgászengedélyből mint korábban, a tíznapos jegyek forgalma ugyanakkor visszaesett. Népszerű a karácsony előtti időszak, amikor jelentős kedvezménnyel lehet megváltani a horgászengedélyt a következő évre.

A Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. idén először kapott állami támogatást a haltetemek eltávolítására; korábban ez évente 15-25 millió forintos költséget jelentett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV