Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2014. Július 29. 06:00, kedd | Belföld

Szabálysértésből büntetőeljárás – Mikor? Jogos kérdés!

Szabálysértésből büntetőeljárás – Mikor? Jogos kérdés!

Mit jelent az, hogy: "... mivel a cselekmény nem szabálysértés, szabálysértés hiányában megszünteti és az iratokat a büntető eljárás lefolytatása céljából az illetékes bűnügyi szervhez átteszi...” – jogos kérdés.

Kérdés:
Kedves Jogsebész!
Én azt szeretném kérdezni, hogy ez mit jelent:
"... mivel a cselekmény nem szabálysértés, szabálysértés hiányába megszünteti és az iratokat a büntető eljárás lefolytatása céljából az illetékes bűnügyi szervhez átteszi..."

Köszönöm

2014. 06. 18.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Ez azt jelenti, hogy a jogszabály ellenes cselekményeket a súlyok szerint szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősítenek. Pl. a közterületen való kisebbfajta szemetelés vagy a közterületen szeszesital fogyasztás is szabálysértés és pl. az 50.000 Ft. érték feletti lopás az már bűncselekmény, azonban az 50.000 Ft. kárt meg nem haladó lopás az pedig szabálysértés. A szabálysértések mindig enyhébbnek minősülnek, mint a bűncselekmények. A szabálysértés társadalomra veszélyessége is mindig kisebb, mint egy bűncselekményé.

Ez a mondat, melyet a szabálysértési hatóság az eljárás megszüntető határozatában írt azt jelenti, hogy a szabálysértési eljárás során megállapították, hogy az ön által vagy más által elkövetett cselekmény nem szabálysértésnek minősül, hanem bűncselekménynek, ami ugye a korábbinál súlyosabb.
Az eljárás során keletkezett iratokat pedig megküldik valamely rendőrkapitányságra, ahol már büntetőeljárás fog folyni az addig szabálysértési eljárás alatt lévő személy ellen. A büntetőeljárásban valamennyi bizonyíték beszerzése után az elkövetőt gyanúsítottként hallgatják ki, majd ellene emelnek vádat és a bíróság a vádlott ellen hoz ítéletet.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére